Зошто, заради што си отфрлен?

Зошто, заради што си отфрлен?

Затворени се дверите на чувствата: Јазикот безмолствува, очите се затворени, слухот не восприема ништо надвор од мене. Умот, облечен во молитва, оставајќи го бремето на земните помисли се симнува во срцето – келија. Келијните двери се затворени, насекаде темнина, непрониклив мрак. И умот, в...

БEСEДА за сeидбата и жeтвата

БEСEДА за сeидбата и жeтвата

    Кoј сee нeправда, ќe пoжнee злo (Изрeки, 22:8).Акo правиш нeправда, злoтo мoжe и да тe oдминe вo oнoј дeн кoга ја правиш нeправдата, нo злoтo гo слушналo гласoт на нeправдата и нeoдминливo ќe дoјдe вo свoјoт дeн.Нeкoe сeeњe e слаткo и нeкoја жeтва e гoрчлива. Нeкoe сeeњe личи на живoт, нo плoдoт...

„Преподобен Наум Охридски Чудотворец“ во с. Чифлик - кочанско

„Преподобен Наум Охридски Чудотворец“ во с. Чифлик - кочанско

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 03 Јули 2018 Посети: 1060 „Преподобен Наум Охридски Чудотворец“ во с. Чифлик - кочанско На 03. 07. 2018 година, Преподобен Наум Охридски Чудотворец, св. свешт – мч Методиј Патарс...

Ако сострадате со оној кој страда – ќе се втемелите во мачениците…

Ако сострадате со оној кој страда – ќе се втемелите во мачениците…

Послушајте ме! Не ја смутувајте својата душа заради тоа што сте немоќни и што не се поправате. Се разбира, вие можеби мислите дека не се поправате, но се надевам дека по малку се поправате во она за што не сте свесни, а тоа е доволно. Тоа себепоправање не е големо, но може да биде доволно з...

Сакаш ли да се збогатиш? Давај!

Сакаш ли да се збогатиш? Давај!

Сакам да ви кажам: Не бидете рамнодушни! Правете милостиви дела. Давајте милостина. О, кога би знаеле!… Тоа е нешто најголемо, бидејќи тоа значи дека љубиш. Човеку, ако вели: „Ќе примите сто пати по толку“, не се плаши дека ќе осиромашиш. Сакаш ли да се збогатиш? Давај! Но, зарем сакаме да...

A ти уште голобрад ги поучуваш старите…? (кратка поука)

A ти уште голобрад ги поучуваш старите…? (кратка поука)

„Што да знаеме, на што да се научиме (од Крштението Исусово)?“ И одговара: „Дека треба прво да се очистиме, и смирено да мислиме, и да проповедаме во совршеноста и на духовната и на телесната возраст. Она првото – за оние коишто се одлучуваат на Крштевање, а не се подготвени, ниту му пружаа...

Војсководецот  на умот! (кратка поука)

Војсководецот на умот! (кратка поука)

Се смета дека една од главните одлики на војсководецот во битките на овој свет е да не паѓа со духот при секоја промена на среќата, туку е непоколеблив, како камено срце, и во својата цврстина донесува најразумни и најкорисни одлуки, со таа цврстина доведувајќи ги во недоумица своите непри...

Старец Јосиф Ватопедски (+1 јули 2009)

Старец Јосиф Ватопедски (+1 јули 2009)

Роден е на островот Кипар во 1921 година во многудетно христијанско семејство. Неговата мајка Евгенија го родила во седмиот месец од бременоста на денот на светите Бесребреници (на истиот празник и се упокои). Таа помислила дека детето е мртво, но на чудесен начин преживеало...

Владика Наум: Како правилно да се води војна со демонот

Владика Наум: Како правилно да се води војна со демонот

Неколку поуки за борбата против демоните (30.06.2018 09:41) Сè се случува според правилата на духовниот закон. Најпрвин демонот нè напаѓа преку погрубите страсти: сластољубие, среброљубие – како што гледаме кај жителите на земјата Гергесинска, а на крајот преку најсуптилната, славољубието (...