Духовност

На љубовта исто така и’ е потребен нејзиниот секојдневен леб! (`Проповед` за врската на бракот – А. Романова)

За бракот и семејниот живот: Смислата на бракот е во причинувањето на радост. Се подразбира дека брачниот живот е најсреќен, најпотполн и најбогат. Тоа е совршена Божествена установа. Божествената замисла се состои во тоа бракот да донесува среќа, животот на мажот и жената да ги прави потпо...

Духовност -

Свети Димитрие, моли се на Христа Бога, да ни дарува милост голема!

СВЕТИОТ И СЛАВЕН ВЕЛИКОМАЧЕНИК ДИМИТРИЈ МИРОТОЧИВ СОЛУНСКИ УТРЕНА Тропар, глас 3. Целиот свет најде во тебе заштитник, страдалнику, кој ги победуваш незнабожците. И, како што си ја победил го...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Отец, како да најдам мир и трпение во душата? (На ваши прашања одговор од свештеникот)

Прашање: Живеам нормален христијански живот, редовно со редок исклучок одам во црква секоја недела, постам и се причестувам кога сум спремна за тоа, но осеќам немир во душата, нервоза и напна...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Oд сѐ свето, Таа е најсвета…!

„Пресвета Богородица е Мајка на Бог, и оттаму Мајка на сѐ божествено, сѐ свето, сѐ небесно, сѐ вечно, сѐ богочовечко, сѐ најдобро, сѐ најубаво. Од сѐ добро, Таа е најдобра; од сѐ свето, Таа е...

Духовност / Духовност - 1 week ago