Бог не нѐ остава без утеха

Бог не нѐ остава без утеха

Г. Хризостом, Митрополит на Патра Како што одиме кон големиот празник на Рождеството Христово и се подготвуваме да го воспееме вочовечениот Бог, да размислиме колку нѐ засака Бог, и колку нѐ сака, и покрај нашите многу гревови и нашето отпаѓање од Него. Фактот дека Бог стана човек, е уверување на Не...

Угодни на Бога

Угодни на Бога

Протоереј Василиос Акривопулос За да се движи некој кон светоста, не е задолжително да замине во манастир, напуштајќи го светот. И во светот е лесно некој да Му угоди на Бога со својот живот и да биде осветен. Пазењето на Божјите заповеди, гостољубието, милосрдноста, светоста, смиреномудрието, незло...

Соништа од ѓаволот

Соништа од ѓаволот

Современи свети старци Порфириј и Пајсиј Го имам чуено следниот настан: „Еден млад човек се заплеткал со некој бајач и се занимавал со магија. Потоа претрпел штета, се разболел и стигнал до болница. Неколку месеци потроши татко му, бидејќи тогаш немаа здравствено осигурување, за да видат што му е...

Маловерие

Маловерие

Тој грев е најраспространет; понекогаш маловерието преминува во потполно безверие, иако честопати човекот кој страда од него продолжува да оди на богослужби, оди на исповед. Во таква состојба маловерниот не го отфрла свесно постоењето Божјо, но се сомнева во Неговата семожност, милосрдие или Пром...

Гревот на немолитвеноста

Гревот на немолитвеноста

Тоа е посебен случај на нецрковност, грев општораспространет. Говорејќи за оваа најважна страна на духовниот живот, оној кој се исповеда треба да каже на исповед, како се моли, какви се плодовите на неговата молитва, му дава ли молитвата духовна утеха или пак ја прима како некоја непријатна запов...

Старец Харалампиј Дионисијатски, исихаст и игумен

Старец Харалампиј Дионисијатски, исихаст и игумен

(1910-2001) Монах Јосиф Дионисијатски …Кога оваа книга се подготвуваше за издавање, во небесните живеалишта беше повикан, за да се придружи на претходноупокоените негови свети отци, великиот ластар од братството на нашиот вечноспомнуван и свет старец Јосиф Пештерник (Спилеот) – мојот блажен старе...

Акатист на свети Климент, Архиепископ Охридски и чудотворец

Акатист на свети Климент, Архиепископ Охридски и чудотворец

Кондак 1 Сепобедничкиот Војвода на светлите бесплотни сили те избра, светителу отче Клименте, да го изгониш бесовскиот мрак од нашата земја со светлината на Евангелието. Затоа ние, твоите чеда, просветени со твоето слово, пееме пофални песни во твоја чест: радувај се, отче Клименте, охридски чудо...

Целта на новозаветните страдања

Целта на новозаветните страдања

ЦЕЛТА НА НОВОЗАВЕТНИТЕ СТРАДАЊА И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите, зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, Која се пролева за мнозина, за опростување на гревовите“ (Мат. 26, 27-28). Кој ли може да го искаже домостројот на Отецот Небесен, Кој што го вети уште в...

Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот?

Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот?

Старец Никон Светогорец Старец Никон Светогорец – Еден брат влезе во Црквата без некој непријатен настан или болка, влезе кога сè беше „добро“. Но кога влезе, почнаа да се менуваат работите. Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот? Одговор: – Не благодетите, НЕ, не доаѓаат од Бо...

Како да го читаме Евангелието

Како да го читаме Евангелието

КАКО ДА ГО ЧИТАМЕ ЕВАНГЕЛИЕТО Голема среќа е да се спознава вистината од Евангелието и од Светите Отци и со посредство на читањето да се причестува со Светиот Дух, Кој живее во Евангелието и во Светите Отци. За време на читањето на Евангелието не барај наслада, не барај занес, не барај блескави м...