Евангелието

Евангелието

ЕВАНГЕЛИЕТО „Јас како светлина дојдов во светот“ (Јован 12: 46) – рекол за Себе Господ. Таа Светлина стоела пред Јудејците облечена во тело; пред нас Он стои облечен во Евангелие. Големата и сесвета книга – Евангелие! Во неа е претставен новиот, богоподобен човек; а какви особини треба да има нов...

За читањето на Евангелието

За читањето на Евангелието

ЗА ЧИТАЊЕТО НА ЕВАНГЕЛИЕТО Кога го читаш Евангелието, не барај ни наслади, ни восхитување, ни блескави мисли: барај непогрешливо да ја видиш светата Вистина. Не се задоволувај само со бесплодно читање на Евангелието, туку труди се да ги исполниш неговите заповеди – читај го со дело. Тоа е книга н...

Библијата – обична книга или навистина Свето Писмо?

Библијата – обична книга или навистина Свето Писмо?

БИБЛИЈАТА – ОБИЧНА КНИГА ИЛИ НАВИСТИНА СВЕТО ПИСМО? Постојат различни тези и сфаќања за тоа дали е тоа само збирка на книги од повеќе автори и многу внимателно и мудро собрани од „Некој“ или е Слово Господово, но како и да е се знае дека е најчитаната книга во светот. Светото Писмо, наречено уште...

Видението на свети Нифонт на Светата Литургија

Видението на свети Нифонт на Светата Литургија

ВИДЕНИЕТО НА СВЕТИ НИФОНТ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА Пријател на ангелите Едно утро отидовме да отслужиме Литургија во храмот на Св. Никола, кој се наоѓа покрај Палатата на изобилието, како што ја нарекуваа. Стигнавме пред да почне службата. Но праведникот почна да се моли на Господа, завлекувајќи се в...

Размислувања за Православното богослужење во современиот свет

Размислувања за Православното богослужење во современиот свет

РАЗМИСЛУВАЊА ЗА ПРАВОСЛАВНОТО БОГОСЛУЖЕЊЕ ВО СОВРЕМЕНИОТ СВЕТ Самиот збор „богослужење“ едноставно и јасно ни говори сам за себе: тоа е служење на Бога. А служењето на Бога секогаш било доволно тешко дело. Да се потсетиме на Адам. Уште кога се наоѓал во рајот и кога сеуште не бил паднат под това...

Во Париз се одржа протестен митинг

Во Париз се одржа протестен митинг

ВО ПАРИЗ СЕ ОДРЖА ПРОТЕСТЕН МИТИНГ На 2 јуни оваа година, во Париз се оджа протестен митинг. На плоштадот Трокадеро, кој е познат и под името Плоштад за заштита на човечките права, христијаните од повеќе националности, кои живеат во франција, барале ослободување на двајцата заробени епископи во С...

За значењето на молитвата: „За соединувањето на црквите“

За значењето на молитвата: „За соединувањето на црквите“

ЗА ЗНАЧЕЊЕТО НА ЦРКОВНАТА МОЛИТВА: „ЗА СОЕДИНУВАЊЕТО НА ЦРКВИТЕ“ Во почетокот на божествената Литургија, меѓу првите молитвени прозби кон Господа Бога, Православната Црква го произнесува следниов возглас: „За мир во целиот свет, благосостојба на светите Божји цркви и за соединување на сите, да се...

Бракот и девственоста

Бракот и девственоста

БРАКОТ И ДЕВСТВЕНОСТА Бракот е тајна, во која мажот и жената, при нивно слободно ветување за взаемна сопружничка вредност, пред свештеникот и Црквата, се благословуваат за брачна врска, како праслика на духовниот сојуз меѓу Христос и Црквата. Со благословот, од Господа се проси и благодат за чис...

Во Пакистан започна градбата на првиот православен храм

Во Пакистан започна градбата на првиот православен храм

ВО ПАКИСТАН ЗАПОЧНА ГРАДБАТА НА ПРВИОТ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ Како што соопштува  The Orthodox Church, во Пакистан започна градбата на првиот православен храм. Минатата недела беа осветени темелите за новиот храм и започна неговата градба. На чинот на осветувањето присуствувале и претставниците на мусл...

Совети кон оние, кои се подготвуваат за исповед

Совети кон оние, кои се подготвуваат за исповед

СОВЕТИ КОН ОНИЕ, КОИ СЕ ПОДГОТВУВААТ ЗА ИСПОВЕД Во Светото Писмо е кажано: „Синко мој, ако сакаш да Му служиш на Господа, приготви ја душата своја за искушение. Управи го твоето срце и биди цврст: не збунувај се кога ќе бидеш посетен од Бога. Прилепи се до Него и не отстапувај, за да бидеш просла...