Слово за парастосите

Слово за парастосите

СЛОВО ЗА ПАРАСТОСИТЕ Православниот христијанин со својата смрт не прес­танува да биде член на Црквата. Преку смртта христијанинот преминува од еден дел на Црквата во друг. Заминува од земната Црква (воинствената) во небесната (торжествената). Но и зем­на­та и небесната Црква претставуваат една е...

Правилно ли е сите верни да се причестуваат со иста лажичка?

Правилно ли е сите верни да се причестуваат со иста лажичка?

ПРАВИЛНО ЛИ Е СИТЕ ВЕРНИ ДА СЕ ПРИЧЕСТУВААТ СО ИСТА ЛАЖИЧКА? Прашање: При причестувањето, некои свештеници ја бришат лажичката по причестувањето на секој верник, додека повеќето од нив не го прават тоа. Првите сметаат дека се практични и претпазливи, додека другите ја осудуваат оваа постапка, сме...

Што треба да прави православниот христијанин пред причестувањето

Што треба да прави православниот христијанин пред причестувањето

ШТО ТРЕБА ДА ПРАВИ ПРАВОСЛАВНИОТ ХРИСТИЈАНИН ПРЕД ПРИЧЕСТУВАЊЕТО Ако подготвени се причестуваме, можеме да се надеваме дека ќе добиеме прошка на гревовите, душевен мир и телесно здравје, а во идниот живот –  Царство Небесно. Како да се подготвиме за таа голема и страшна Тајна? Пред сè, потребно е...

Поглаварот на Коптската Црква го критикуваше претседателот на Египет

Поглаварот на Коптската Црква го критикуваше претседателот на Египет

ПОГЛАВАРОТ НА КОПТСКАТА ЦРКВА ГО КРИТИКУВАШЕ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЕГИПЕТ Поглаварот на Коптската Црква, патријархот Тавадрос II, го критикуваше претседателот на Египет Мухамед Мурси за неспособноста на државата да го заштити христијанското малцинство во државата, соопштува Седмица.ru. Коптскиот лидер...

Поуки кон оние кои се причестуваат

Поуки кон оние кои се причестуваат

ПОУКИ КОН ОНИЕ КОИ СЕ ПРИЧЕСТУВААТ  По соединувањето, треба да просиме од Господа да го зачуваме Дарот достојно и да ни даде помош да не се враќаме назад, на претходните гревови. Кога го запрашале старецот: „Зошто по соединувањето понекогаш чувствуваш утеха, а понекогаш – студенило?“ – тој одгово...

Патријарх Кирил: „Хуго Чавез беше искрен патриот на својата земја“

Патријарх Кирил: „Хуго Чавез беше искрен патриот на својата земја“

Патријарх Кирил: „Хуго Чавез беше искрен патриот во својата земја“ Починатиот Хуго Чавез беше еден од најистакнатите политички лидери во современиот свет, искрен патриот на својата земја , кој вложи многу напор за подобрување на условите за живот на својот венецуелски народ. Господинот Чавез беше...

Нов Закон за свештениците во Турција

Нов Закон за свештениците во Турција

Министерството за образование и верски прашања на Турција воведе  измена на законодавството за Грчкото православно свештенство. Новиот закон стапи на сила на 1 март 2013 година. Православните свештеници во Турција, кои се во клирот на Цариградската Патријаршија, сега материјално-финансиски ќе за...