Литургија на претходноосветени дарови – Архимандрит Гаврил (Галев)

Литургија на претходноосветени дарови – Архимандрит Гаврил (Галев)

Литургијата од една страна e реална животна средина, а од друга страна, извор од кој ние се храниме со непропадлива храна. И заради тоа нас ни е потребно да живееме во таа атмосфера и да се храниме со таа храна. Затоа и Господ пред да биде распнат, пред да умре на Крстот, да воскресне и се возне...

Великиот пост – пат кон воскресението

Великиот пост – пат кон воскресението

Кога човек се спрема да појде на пат, тој треба да ја знае целта на своето патување. Истото се однесува и на Великиот пост. Постот е пред сѐ духовно патување, а негова крајна цел е Пасха (Воскресението, Велигден), „благденот над благдените“. Постот е припрема за „исполнување на Пасхата, како вис...

ГРЕВОТ СЕ НАРЕКУВА „МРАВКА – ЛАВ“ – ДВАНАЕСЕТ СТЕПЕНИ НА ГРЕВОТ (…Ете, невидлива прељуба! – Старец Клеопа)

ГРЕВОТ СЕ НАРЕКУВА „МРАВКА – ЛАВ“ – ДВАНАЕСЕТ СТЕПЕНИ НА ГРЕВОТ (…Ете, невидлива прељуба! – Старец Клеопа)

ДВАНАЕСЕТ СТЕПЕНИ HA ГРЕВОТ Од времето кога ќе се создаде во умот на човека, па се’ дури не го одведе човека во самоубиство, до смрт, гревот има дванаесет степени. Бог му дал на човекот многу сила за да не згреши! Самостојни сили. Човекот има толку многу сила, која Бог ja ставил во него, та...

СМРТ И ВРАЌАЊЕ ОД ОДОНДЕСТРАНИОТ СВЕТ ( сведоштва и поуки на Старец Сампсон)

СМРТ И ВРАЌАЊЕ ОД ОДОНДЕСТРАНИОТ СВЕТ ( сведоштва и поуки на Старец Сампсон)

СМРТ И ВРАЌАЊЕ ОД ОДОНДЕСТРАНИОТ СВЕТ Случајот беше ваков. Повикаа свештеник кај старец што умира, во село. Тој го исповеда, го причести и не поминаа два часа, старецот се упокои. Роднините го избањале, го ставиле на маса и отишле no ковчег. Кога се вратиле старецот седел на својот кревет...

Понеделник од Првата седмица на Великиот пост

Понеделник од Првата седмица на Великиот пост

"Понеделник од Првата седмица на Великиот пост"На 19.02.2018 година, Неговото високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф, во митрополитскиот соборен храм на свети Никола во Куманово служеше Големо повечерие со Канонот на свети Андреј Критски....

ПАШТЕТА ОД ЛЕШНИЦИ И ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ

ПАШТЕТА ОД ЛЕШНИЦИ И ПЕЧЕНИ ПИПЕРКИ

Паштета од лешници и печени пиперки СОСТОЈКИ: 200 грама печени пиперки  и  исчистени. 50 грама  излупени лешници . (2) Две  кришки леб.  Ако ја правите паштетата на масло, пред да ги потпечете кришките премачкајте ги со маслиново масло или со маргарин и печете ги додека заруменат, доколку...

СЕКОЈ ГРЕВ НА РОДИТЕЛОТ ПАЃА ВРЗ ДУШАТА НА ДЕТЕТО ! (Неверојатни сознанија – децата можат да се молат уште во угробата на мајката)?

СЕКОЈ ГРЕВ НА РОДИТЕЛОТ ПАЃА ВРЗ ДУШАТА НА ДЕТЕТО ! (Неверојатни сознанија – децата можат да се молат уште во угробата на мајката)?

ДЕЦА Co доаѓањето на децата семејството се менува и како no вторпат да се раѓа. Многу е тешко без деца да се појави вистинска љубов, бидејќи сопружниците без деца се свртени само кон себе и се сакаат само еден co друг. Вистинската љубов, според зборовите на Сент-Егзипери, се раѓа кога сопру...

Простување – Митрополит г. Наум / Forgiveness – Metropolitan Nahum of Strumica

Простување – Митрополит г. Наум / Forgiveness – Metropolitan Nahum of Strumica

Да не должиме многу, работите се многу едноставни: оној што им простува на сите што му згрешиле, па дури и на своите најцрни непријатели, има Божја благодат во себе; а оној што нема да му прости и само на еден човек, па бил тоа и најцрниот непријател, има демон во себе. Простувањето е сведоштво...

Простете! – Архимандрит Гаврил (Галев) / Forgive me! – Arhimandrite Gavril (Galev)

Простете! – Архимандрит Гаврил (Галев) / Forgive me! – Arhimandrite Gavril (Galev)

Простете! Простувањето е основа и почеток на духовниот живот како и за Големиот Пост. Простувањето е примање на Бога во себе. Простувањето е врата, која ако простиме, ја отвараме и во срцето Го примаме Бог и оној на кого сме му простиле. Но ако некому не простиме, значи дека Христос е надвор од...

Прочка во храмот „Свeти Никола“ во Кабрамата, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Прочка во храмот „Свeти Никола“ во Кабрамата, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

На 18. 02. 2018, во Неделата на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна или Недела на простувањето), кога Светата Црква го празнува споменот на Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула; Свети Полиевкт, патријарх Цариградски – Прочка, во црковната општина „Свети Никола“ во Кабрамата,...

Прочка во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

Прочка во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 18. 02. 2018, во Неделата на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна или Недела на простувањето), кога Светата Црква го празнува споменот на Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула; Свети Полиевкт, патријарх Цариградски – Прочка, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Бо...

Прочка во храмот „Свeта Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Прочка во храмот „Свeта Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

На 18. 02. 2018, во Неделата на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна или Недела на простувањето), кога Светата Црква го празнува споменот на Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула; Свети Полиевкт, патријарх Цариградски – Прочка, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, ст...

Прочка во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

Прочка во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

На 18. 02. 2018, во Неделата на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна или Недела на простувањето), кога Светата Црква го празнува споменот на Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула; Свети Полиевкт, патријарх Цариградски – Прочка, во црковната општина „Свети Никола“ во Перт, стар...

ПОСТ НА ДУШАТА, НЕ САМО НА ТЕЛОТО – суштина на христијанското живеење!

ПОСТ НА ДУШАТА, НЕ САМО НА ТЕЛОТО – суштина на христијанското живеење!

ЗА ПОСТОТ При определувањето на телесниот пост треба многу да се внимава. Не е можно секој човек, секоја конкретна личност да си наложува и да се оптоварува со иста тежина. Во Црквата живеат, се спасуваат и деца во развој (од кои до нивната седумгодишна возраст воопшто не се бара телесен по...

Не јадеш месо, а?

Не јадеш месо, а?

by admin · 19/02/2018 Блажениот Николај Псковски и царот Иван Грозни Јуродивите (лудите) заради Христос се одликувале со ретка бестрашност. Блажениот Николај трчал низ улиците на Псков, правејќи...