Важноста и значењето на Задушница

Важноста и значењето на Задушница

Задушница е ден посветен на молитва за покој на душите на нашите починати роднини. Во црквата секогаш се молиме и за живите и за оние кои се упокоиле, оти тие во Бога се секогаш живи, зошто Господ Исус Христос е Бог на живите, и во Него се живи и оние кои се во овој свет и оние кои се веќе во ра...

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

  Во подготвителната недела пред Великиот пост, неделата на блудниот син, Бигорската обител со бдение и Божествена Литургија го продолжи духовното приближување кон светите денови на посното очистување, подарено на верните како некое бесценето богатство од неисцрпните ризници на Црквата Христова...

Митрополит Струмички Наум: Постариот син (07.02.2018)

Митрополит Струмички Наум: Постариот син (07.02.2018)

 „А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па како повика еден од слугите го праша: ’Што е ова?‘ А тој му рече: ’Брат ти си дојде, и татко ти го закла угоеното теле, оти го виде здрав‘. Тој се налути и нејќеше да влезе“ (Лука 15, 25–28).Еве како...

ГОСПОДИ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ ! (молитва што `дише` за спасение)

ГОСПОДИ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ ! (молитва што `дише` за спасение)

ПОУКА НА МОНАХ НИКИФОР Вие кои сакате, вели тој, да почувствувате во срцето оган небесен и низ искуство да осознаете што е Царството Небесно кое во вас се наоѓа, дојдете, да ви ја изложам науката на небесното живеење или подобро да се каже, методот којшто без труд и пот го воведува оној, к...

КАКО ДА ТЕ ПРОНАЈДАМ?

КАКО ДА ТЕ ПРОНАЈДАМ?

КАКО ДА ТЕ НАЈДАМ Те барав во славата – не Те видов; Те барав во богатството – не Те сретнав; Те барав во секоја страст – не Те најдов. Солзата покајничка ми Те предвести… Оди накај Крстот – ќе Го видиш , распни се на него – ќе Го сретнеш, искрвави за гревот – ќе Го најдеш… Ме воведе, сиро...

KAKВИ СЕ` СТРАСТИ НЕ` НАПАЃААТ (Св. Ефрем Сирин – За добродетелите и страстите)

KAKВИ СЕ` СТРАСТИ НЕ` НАПАЃААТ (Св. Ефрем Сирин – За добродетелите и страстите)

Свети Ефрем Сирин 4. За добродетелите и за страстите 1.Треба да знаеме дека човекот е двоенː дека се состои од душа и од тело и дека има и двојни чувства. Има пет чувства душевни и пет чувства телесни. Мудреците душевните чувства ги нарекуваат сили на душата. Тие сеː умот, разумот (расудува...

ТИЕ ЛУЃЕ СЕ  ХРАНАТ ОД СМРДЕАТА НА ТУЃИТЕ ГРЕВОВИ…

ТИЕ ЛУЃЕ СЕ ХРАНАТ ОД СМРДЕАТА НА ТУЃИТЕ ГРЕВОВИ…

Прочитајте неопходна храна како лек за – ХРАНА ОД ТУЃИТЕ ГРЕВОВИ ? Клеветникот кој го осудува својот брат, оној кој шири сплетки, не може духовно да се подигне на Небо, не може да општи со Бога. Дури и во Црквата тие луѓе бараат сплетки, новости, се слични на змија која доползила во прекрас...

ПOСТАРИОТ СИН – Митрополит Наум

ПOСТАРИОТ СИН – Митрополит Наум

ПOСТАРИОТ СИН (07.02.2018 ) „А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па како повика еден од слугите го праша: ’Што е ова?‘ А тој му рече: ’Брат ти си дојде, и татко ти го закла угоеното теле, оти го виде здрав‘. Тој се налути и нејќе...

Совети за нововенчаните невести

Совети за нововенчаните невести

Свети Григориј Богослов Свети Григориј Богослов го испратил ова писмо до една своја духовна ќерка, Олимпијада, како подарок за нејзиниот штотуку склучен брак. Ова послание има длабоко богословие и психологија. Најмногу од сè, дава скапоцени совети за успешен брак. „Ќерко моја, за венчание...

ШТО ДА  ПРАВАМ, СЕ ПЛАШАМ ОД СРАМОТ ! (Понижувања Св. Игнатиј Брјанчанинов)

ШТО ДА ПРАВАМ, СЕ ПЛАШАМ ОД СРАМОТ ! (Понижувања Св. Игнатиј Брјанчанинов)

Енциклопедија на православниот духовен живот – Свети Игнатиј Брјанчанинов ПОНИЖУВАЊА На прашањето на преподобен Авва Доротеј: „Што да правам: Се плашам од срамот – понижение“, Сверти Јован Пророк одговорил: „Ако не се трпат пониженија тоа е дело на неверување. Брате! Исус стана човек и прет...

Седница на ЕУО на Брегалничката епархија

Седница на ЕУО на Брегалничката епархија

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 06 Февруари 2018 Посети: 1208 Седница на ЕУО на Брегалничката епархија На 06. 02. 2018 година, во седиштето на Брегалничката епархија во Штип, се одража редовна седница на Епархиск...

Света новомаченичка Босилка Кумановка – Пасјанска

Света новомаченичка Босилка Кумановка – Пасјанска

Во Пасјане, древното српско село крај Гњилане на Косово, познато уште од средниот век, живееше, по преселувањето од кумановскиот крај во 19 век, благочестивото семејство Рајичич. Во сиромашниот дом со родителите, браќата и сестрата, растела во побожност и благочестие, прекрасната девојка...

On spiritual life in Christ – Father Gavril (Galev)

On spiritual life in Christ – Father Gavril (Galev)

God created man by His image and in His likeness. Be perfect as Your Heavenly Father is perfect   This is the basic principle why God created man: man was created by the image and in the likeness of God. So: perfect, by the image of God; yet not completely perfect, but as a potential, as the be...