Митрополит Струмички Наум - ЖЕНАТА САМАРЈАНКА (13.05.2017)

Митрополит Струмички Наум - ЖЕНАТА САМАРЈАНКА (13.05.2017)

  „Кога би го знаела дарот Божји и Кој е Оној што ти вели: ’Дај Ми да пијам‘ – ти самата би побарала од Него и Он би ти дал вода жива... Секој што пие од оваа вода [обичната, природната], пак ќе ожедни; а кој пие од водата што ќе му ја дадам Јас, нема никогаш да ожедни; таа во него ќе стане изв...

Живототворение, втор дел

Живототворение, втор дел

(претходно: прв дел) Гледишта, ставови, случаи Според Американското здружение за плодност (AFS), во основа постојат три гледишта на етичкиот статус на ембрионот. Според првото, ембрионот што настанува веднаш после оплодувањето е, всушност, човек, што пак, повлекува и давање третман и права како...

Слово на Архиепископот изречено на промоцијата на СОВЕТИ И РАСКАЗИ ОД КЕКАВМЕН

Слово на Архиепископот изречено на промоцијата на СОВЕТИ И РАСКАЗИ ОД КЕКАВМЕН

  СТЕФАН,Архиепископ охридски и македонски КЕКАВМЕН  - „СОВЕТИ И РАСКАЗИ“ Книгава „Совети и раскази“ од Кекавмен е пишуван во втората половина на  XI век, поконкретно од 1075 до 1078 година. Таа не е обично историско дело, туку претставува извор за историјата на македонскиот и б...

Митрополит Струмички Наум - Цветници (09.04.2017)

Митрополит Струмички Наум - Цветници (09.04.2017)

Историјата на овој свет заврши со Распнувањето на Богочовекот Христос и доаѓањето на Царството Небесно. Овој свет Го отфрли Богочовекот Христос и самиот себе се осуди на пропаст, а историјата само монотоно се повторува: од едните Христос е повторно и повторно предаван, од другите е повторно и...

 Цветници - Митрополит Тетовско-гостиварски Јосиф (09.04.2017)

Цветници - Митрополит Тетовско-гостиварски Јосиф (09.04.2017)

09.04.2017 г. - ЦветнициЈОСИФ,Митрополит Тетовско-гостиварски     Возљубени празникољупци,    Денешниот празник, кој го носи полниот назив Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим, а кој уште е познат и како Недела на палмите, Цветна пасха, Цветна недела, Цветно воскресение,Цветници...

Последици од абортусот

Последици од абортусот

претходно: прв дел | втор дел | трет дел Абортусот или прекинувањето на бременоста е кратка интервенција која кај жените остава трајни последици. Компликациите зависат од многу фактори, како што се: здравствената состојба и староста на жената, дали е прва бременост, времетраењето на бременоста,...

Абортусот не е контрацепција

Абортусот не е контрацепција

Трет дел од „Планирање семејство или избирање живот“Претходно: прв дел | втор дел Абортусот (пометнување) е намерно или спонтано прекинување на бременоста со отстранување или исфрлање на ембрионот или фетусот од матката. Абортусот може да настане спонтано или да биде предизвикан. Спонтан аборт...

Контрацептивни средства

Контрацептивни средства

Втор дел од „Планирање семејство или избирање живот“ Од медицински аспект, контрацепцијата претставува преземање постапки и мерки за заштита од несакана бременост. Таа може да биде механичка, хемиска, природна, хормонска и хируршка контрацепција. Овде би се задржале само на некои видови од нив....

Планирање семејство или избирање живот (1)

Планирање семејство или избирање живот (1)

Знаеш ли, дете мое, зошто нивите донесуваат тежок плод напролет,а во лето даваат јалова жетва? Затоа што и ќерките човечки го замразијаплодот во утробата своја и го убиваат во цутот.Не плачи, дете мое, наскоро Господ ќе дојде и сѐ ќе уреди.– Владика Николај (Жички) Во последно време често размис...

Мајките и воспитувањето на децата – втор дел

Мајките и воспитувањето на децата – втор дел

Свети Нектариј Егински Поради големото влијание што го имаат врз нивните деца, мајките можат да ги образуваат според својот личен карактер, исто како што грнчарот ја работи глината според својата лична претстава. Што се однесува до лесната за обработка возраст на детството, Диоген1 го има кажано...

Мајките и воспитувањето на децата – прв дел

Мајките и воспитувањето на децата – прв дел

Свети Нектариј Егински врска до вториот дел Воспитувањето на децата треба да започне уште од раното детство, со цел умствените способности на детето од првата нивна појава, уште од почетокот, да бидат насочени кон убавото, доброто, вистинитото и да се оддалечат од лошото, недоличното и лажното....

Свети Симеон Нов Богослов: Целта на христијанскиот живот

Свети Симеон Нов Богослов: Целта на христијанскиот живот

Човекот е создаден од Творецот заради вечниот живот, а неговиот земен живот е подготовка за него. Нашата најглавна задача е – да живееме богоугодно и преку Господа Исуса Христа во целост да добиеме блажен живот, кој бил загубен од првосоздадениот Адам. Блажениот живот е плод на Светиот Дух и...

Отец Томас Хопко: Ако ги исповедаме своите гревови

Отец Томас Хопко: Ако ги исповедаме своите гревови

Не ни е доволно да си ги знаеме сопствените гревови и да ги мразиме. Треба и да ги исповедаме нив пред Бога и луѓето. Треба да ги признаеме пред небото и земјата. Да ги изложиме пред целото создание, за да ги оттргнеме нив од нашите таинствени срца. Исповедта е дел од духовниот живот...

Компјутерот и богослужението

Компјутерот и богослужението

– А каква е Вашата прогноза за развојот на компјутерите и информационите технологии по пет години? Како ги гледате по пет години односите: компјутер – информационо општество – Црква? – Па, бидејќи за пет години ќе бидам сосема стар и болен, многу би сакал да можам да држам предавања...

Среда од првата недела од Великиот Велигденски пост (01.03.2017)

Среда од првата недела од Великиот Велигденски пост (01.03.2017)

Скопје, 01.03.2017 год.- храм на св.Петка на денот на Светите Дванаесет маченици што пострадаа во времето на Диоклецијан Драги верници, еве по Божја промисла стигнавме до средата од првата недела од Великиот Велигденски пост. Денес е првиот ден од постот во кој е дозволено да...