Именденска честитка од името на Епархијата до надлежниот архиереј г. Тимотеј

Именденска честитка од името на Епархијата до надлежниот архиереј г. Тимотеј

      МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА АВСТРАЛИСКО – СИДНЕЈСКА ЕПАРХИЈА До:                                                                                                     Неговото Високопреосвештенство                                                                   ...

Житие на свети апостол Тимотеј (04. 02)

Житие на свети апостол Тимотеј (04. 02)

Еден од Седумдесеттемина апостоли. Роден во Листра Ликаониска од татко Грк и мајка Еврејка. Мајка му и баба му Светиот апостол Павле ги пофалува за нивната нелицемерна вера (2 Тимотеј 1, 4 – 5). Во Листра Тимотеј за првпат се сретна со великиот апостол и самиот беше сведок кога Павле исцели еден...

Колку често треба да се причестуваме

Колку често треба да се причестуваме

Со првите векови на христиjанството, верниците често се причестувале со светите Христови таинства, со чесните тело и крв Господови. Многумина тоа го правеле дури и секоj ден. радициjата на често причестување се чувала и во следниот период. Многу свети отци овикуваат да се причестуваме, во согласност...

Митрополит Струмички Наум: Блудниот син (I дел) 03.02.2018

Митрополит Струмички Наум: Блудниот син (I дел) 03.02.2018

 Блудниот син (прв дел) (03.02.2018 12:16)Кај помладиот син ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој очигледно не ја сфаќа и самата природа на „имотот“ чија поделба ја...

Повикувај се на Божјата милост ако сакаш да се одржиш

Повикувај се на Божјата милост ако сакаш да се одржиш

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на митарот и фарисејот, изговорено во манастирската трпезаријаВозљубени мои, ниедно друго зло, никаква друга болест не е толку смртоносно погубна за човекот колку омразената гордост, бидејќи имено преку гордоста влезе грево...

БЛУДНИОТ СИН (прв дел)   –  Митрополит Наум

БЛУДНИОТ СИН (прв дел) – Митрополит Наум

БЛУДНИОТ СИН (прв дел) (03.02.2018 12:16) Кај помладиот син ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој очигледно не ја сфаќа и самата природа на „имотот“ чија п...

Луѓето ќе станат наизглед побожни

Луѓето ќе станат наизглед побожни

Сине Тимотеј, ова знај го: во последните денови ќе настанат времиња тешки. Зашто луѓето ќе станат среброљупци, самофалци, горди, хулители, непокорни спрема родителите, неблагодарни, неправедни, недружељубиви, непомирливи, клеветници, невоздржливи, нескротливи, недоброљупци, предавници, пребрзи,...

Монографијата „Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“

Монографијата „Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“

Со радост и задоволство ви соопштуваме дека излезе од печат монографијата „Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“, во авторство на игуманијата Илијана, во издание на ПНВ Публикации, а со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија. По тој повод, на 13 ф...

АНГЕЛИ СО ОТСЕЧЕНИ КРИЛЈА (Мајко, навистина, што разбира твоето дете? ) Извор: „Премин“, бр. 123/124

АНГЕЛИ СО ОТСЕЧЕНИ КРИЛЈА (Мајко, навистина, што разбира твоето дете? ) Извор: „Премин“, бр. 123/124

За воспитанието на децата и младите АНГЕЛИ СО ОТСЕЧЕНИ КРИЛЈА Учеснички на детски избори за убавина Отсекогаш сум мислела дека секоја злоупотреба како таква е за осуда, а ако е насочена против децата, ја сметам за ѕверство. Како воопшто може да се сфати злото што им се нанесува на сопствени...

За Литургијата – Свeти Јован Кронштатски

За Литургијата – Свeти Јован Кронштатски

Има ли нешто повеличествено, потрогателно, поживотворно на земјата од св. Литургија? Во неа се изобразува и извршува највеликата тајна на љубовта Божја кон човечкиот род – соединувањето на Бог со луѓето преку воплотувањето, богонауката, преку страданието, смртта, погребението и воскресението – т...

Кратко житие на преподобен Максим Исповедник (03. 02)

Кратко житие на преподобен Максим Исповедник (03. 02)

Преподобен Максим Исповедник е еден од врвните византиски теолози и свети философи на Црквата, творец на широкиот теолошки систем кој ја сумблимира христијанската мисла од Ориген до псевдо-Дионисиј Ареопагит, дефинирајќи ги границите на хеленското неоплатонистичко влијание, како она на Плотин...

Дали треба да одиме по бајачи и гатачи?

Дали треба да одиме по бајачи и гатачи?

За жал денес сѐ повеќе е присутна појавата кај нашиот народ, којшто е православен традиционално, а не суштински, односно кај народот којшто е крстен, а не се црквува, да оди и да бара помош за своите проблеми, болести и страданија кај бајачите и гатачите. Денес и медиумите преку рекламирање на баја...

Излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“

Излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“

Неодамна излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“, кој е посветен на преподобен Серафим Саровски. Содржина 1. Преподобен Серафим Саровски: Серафим во тело2. Мирот во душата се стекнува со страдање / Свети Серафим Саровски3. Триесет и прва беседа / свети Григориј Палама4. Беседи / Ми...

Преподобен Максим Грк

Преподобен Максим Грк

Преподобниот Максим Грк (15-16 век), кој бил син на грчки чиновник во градот Арта (Албанија), добил блескаво образование. Во младоста многу патувал и изучувал јазици и науки во европските земји; престојувал во Париз, Фиренца, Венеција. По враќањето во родната земја отишол на Атон и примил...