By Admin

Pokajanie / Pokajanie - 16 hours ago

ЗНАЕШ ЛИ, ДЕТЕ МОЕ …?

& Знаеш ли, дете мое, зошто облаците се затвораат тогаш кога полињата се жедни за дожд, а се отвораат тогаш, кога полињата дожд не сакаат? -Од злосторствата на луѓето природата се збуни и редот свој го напушти! Знаеш ли, дете мое, зошто нивите тежок плод во пролет понесуваат, а јалова жетва во...

Pokajanie / Pokajanie - 1 day ago

БИДИ ЗА НАС СЕ` и дај Тeбе да ти посветиме се` свое !(молитва)

БИДИ ЗА НАС СЕ и дај ТЕБЕ да ти посветиме СЕ свое Како зеница во окото сочувај ме, Господе Боже, заштити ме и под крилјата Твои засолни ме од искушенија. Биди СТРАЖАР на окото (мое), за да не гледа – лукаво; биди стражар на увото мое, за да не ја забележува – неправдата. Биди стражар на...

Pokajanie / Pokajanie - 1 day ago

СУЕВЕРИЕ! (Православието и празноверието, и зошто многумина го одбираат второво?) Јеромонах Атанасиј

Јеромонах Атанасиј Арсоски ПРАВОСЛАВИЕ И ПРАЗНОВЕРИЕ Во битието на човекот, уште од неговото зачнување, е всаден стремежот кон возвишеното, кон она што е надвор од границите од рационалното спознание. Потрагата по изворот на животот, но и по невидливите причинители за она што ни се случува, нè следи...

Pokajanie / Pokajanie - 2 days ago

Знаеме ли за Светите Кир и Јован ? (правосл. Календар за денес)

Овие милосрдни и прекрасни светители не беа браќа по крв, но беа браќа по дух. Кир најнапред живееше во Александрија и како лекар ги лечеше луѓето со силата Христова и со материјални лекови. Кога дозна дека болестите ги напаѓаат луѓето најмногу заради гревовите, почна непрестајно да ги упатува болни...

Pokajanie / Pokajanie - 3 days ago

ДЕНЕС СИ СПОМНУВАМЕ НА ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ, ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ И ЈОВАН ЗЛАТОУСТ!

СЕТИТЕ ОТЦИ НАШИ И ВЕЛИКИ ЕРАРСИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ, ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ И ЈОВАН ЗЛАТОУСТ УТРЕНА Тропар, глас 4ː Како рамни по нарав на апостолите и учители на вселената; Господарот на сите молете Го, мир на вселената да ѝ дарува, а на душите наши – милост голема. Канон на светите, чиј акростих еː Возвишу...

Pokajanie / Pokajanie - 4 days ago

Помош, ве молам! (Што се случува во `деновите од месецот` со жените?…) Свештеникот ви одговара)

Имам прашање до свештеникот, или до некоја монахиња, ако прашањето е неприкладно да се поставува на свештеникот. Непосредно пред „оние денови од месецот“, сум падната во тешки искушенија, ме напаѓа очајание, станувам физички немоќна, целото тело ме боли, но психолошките страдања се најстрашното нешт...

Pokajanie / Pokajanie - 4 days ago

ЗА ДУШАТА – Свети Григориј Чудотворец

Свети Григориј Чудотворец: На Татијан, КРАТКА ПОУКА ЗА ДУШАТА +++ Ме замоли многупочитуван Татијане да ти упатам расудување за душата со убедливи докази изнесени пооделно. Сакаше тоа да го направам не повикувајќи се на сведоштвото на Писмото. За оние што сакаат побожно да мудруваат, тој начин на изу...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

СРЕБРОЉУБИЕ!

СРЕБРОЉУБИЕ Како што пишува Преп. Јован Лествичник, среброљубието е губење надеж во Бога. Апостол Павле среброљубието го нарекува тајно идолопоклонство (Кол. 3, 5). Среброљубието, исто така, се дели на неколку видови: скржавост, кога на човекот му е подеднакво тешко да се оддели од она што му припаѓ...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

Така означена храна не смееме да јадеме?! (Одговор на ваши прашања од свештеникот)

Имам прашање до свештеникот  кое не` стави во дилема. Некој свештеник во црква спомнал дека храна со посебен знак, ние христијаните не смееме никако да ја јадеме , зошто била пеена од оџа. Ве молам, дали е ова точно, постои ли вакво нешто? https://www.google.com/search?q=halal&source=lnms&...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

Тоа е она salto mortale на „стариот човек“!

Еве еден вечно жив и актуелен евангелски пример како човек, иако имајќи само почетна и несовршена вера, од преголема желба и копнеж да Го види Господ или да провери дали е Он, може да се откаже од својата човечка слава, знаејќи дека со својата постапка ќе изгледа смешен, или дури и споулавен, во очи...

Pokajanie / Pokajanie - 6 days ago

Да молиме да ни дојдат солзи пред молитвата…!

Икона од 11 век Поплавата на Божјата љубов ја исполнува душата co радост и веселие Да Го возљубиме Христос, и тогаш од нас co копнеж, топлина и co божествена љубов ќе излегува Христовото име и ќе Го повикуваме Неговото име таинствено, без зборови. Да стоиме пред Бога co копнеж, смирено, и да одиме п...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Безгласното дело е подобро од неисполнетиот збор…(Свети Григориј Богослов)

Свети Григориј Богослов МИСЛИ  напишани во по четири стиха Јас сум делото на трудот Григориев, и во духовни изреки го сочувувам овој четворостиховен памјатник на мудроста. 1. На што ќе му оддадеш поголема почит – на дејателниот, или на созерцателниот живот? Во созерцанието можат да се вежбаат соврше...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Некој тој „побожен“ човек го убедил дека Бог е таму кајшто е религијата…!

Црквеноста би требало да ослободува. Меѓутоа, така како што е денес интонирана, таа не ослободува, туку поробува, стеснува, осиромашува. Човек почнува да се занимава со „стариот“ и „новиот“ календар, епископски сплетки или, пак, со сладуњава побожност. Духовноста почнува да ја сфваќа како обврска да...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

„Станете свети и вашите деца ќе бидат добри”! (За Старец Порфириј)

Kлитос J.: Го имавте, како што ни рековте, години наред старецот Порфириј како духовен отец и раководител. о. Георгиј Е.: Тоа навистина беше област во која блескаше. Уште на почетокот, co едноставноста што му беше својствена и co својата приемливост, за секој човек што ќе дојдеше кај него создаваше...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Jас сум пророк“, „јас сум апостол“, „јас сум светител“… (Старец Софрониј)

За прелеста Живеејќи на Света Гора, чувствував дека се наоѓам под заштита на Отците и Божјата Мајка и сите светии. Затоа спокојно можев да расудувам за тоа како да го разберам зборот „прелест“. Рускиот збор „прелест“ е сосем различен од грчкиот збор πλάνη, но се работи за една иста појава. Разликата...