Беседа за празникот на преподобниот Прохор Пчински (01 ноември)

Беседа за празникот на преподобниот Прохор Пчински (01 ноември)

Митрополит г. Тимотеј  Пустинскиот жител и телесен ангел Во името на Отецот, и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Светиот апостол Павле во своето послание до Галатјаните вели: „Оние, пак, кои се Христови, го распнаа телото свое со страстите свои и похотите” (Гал. 5: 24). Нема сомневање дека и преподобниот Прохор Пчински, го распнал телото со страстите, а како резултат на тоа, спечалил или живеел живот подобен на …