Категорија : Беседи

by Super Admin - 2 days ago

Тајната на исцелителниот допир

Вистински допир (10.11.2018 12:06) Што може човек да научи од евангелието за крвоточивата жена и за ќерката на Јаир (види: Лука 8, 41–56)? Забележуваме дека и двете Христос ги исцелува со допир. Ова сознание е голема утеха за сите нас. Тајна...

by Super Admin - 2 days ago

Тајната на исцелителниот допир

Вистински допир (10.11.2018 12:06) Што може човек да научи од евангелието за крвоточивата жена и за ќерката на Јаир (види: Лука 8, 41–56)? Забележуваме дека и двете Христос ги исцелува со допир. Ова сознание е голема утеха за сите нас. Тајна...

by Super Admin - 2 days ago

ВИСТИНСКИ ДОПИР!

Вистински допир (10.11.2018 12:06) Што може човек да научи од евангелието за крвоточивата жена и за ќерката на Јаир (види: Лука 8, 41–56)? Забележуваме дека и двете Христос ги исцелува со допир. Ова сознание е голема утеха за сите нас. Тајна...

by Super Admin - 1 week ago

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф: Пет години со Вас (04.11.2018)

Пресвета Богородица, ГостиварПет години со ВасЗаповед нова ви давам, да се љубите еден со друг, како што Јас ве возљубив вас. По тоа ќе ве познаат дека сте Мои ученици“(Јован 13,34) Со неискажлива благодарност Му благодарам на Севишн...

by Super Admin - 1 week ago

Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф: Пет години со Вас (04.11.2018)

Пресвета Богородица, ГостиварПет години со ВасЗаповед нова ви давам, да се љубите еден со друг, како што Јас ве возљубив вас. По тоа ќе ве познаат дека сте Мои ученици“(Јован 13,34) Со неискажлива благодарност Му благодарам на Севишн...

by Super Admin - 2 weeks ago

Како би можеле наједноставно да ја опишеме исповедта?! (отец Гаврил)

Исповед – Игумен Гаврил Исповедта е насушна потреба за сето паднато човештво. Таа е помирување и повторно враќање на човекот при Бог. Исповедта е најтесно поврзана со покајанието, и секогаш неразделно поврзана со него. Нема правилна исповед...

by Super Admin - 2 weeks ago

Како би можеле наједноставно да ја опишеме исповедта?! (отец Гаврил)

Исповед – Игумен Гаврил Исповедта е насушна потреба за сето паднато човештво. Таа е помирување и повторно враќање на човекот при Бог. Исповедта е најтесно поврзана со покајанието, и секогаш неразделно поврзана со него. Нема правилна исповед...

by Super Admin - 2 weeks ago

Му благодарел на Бога за сето она што го имал, а имал беда… (презвитер Горан Стојчевски)

Неблагодарам, не, туку Благодарам – презвитер Горан Стојчевски Слушајќи го денешното Светото Евангелие, се запознавме со подвигот и на богатиот човек и на сиромашниот Лазар. За некого може ќе биде ова уште една приказна, за некого само утеха...

by Super Admin - 2 weeks ago

Му благодарел на Бога за сето она што го имал, а имал беда… (презвитер Горан Стојчевски)

Неблагодарам, не, туку Благодарам – презвитер Горан Стојчевски Слушајќи го денешното Светото Евангелие, се запознавме со подвигот и на богатиот човек и на сиромашниот Лазар. За некого може ќе биде ова уште една приказна, за некого само утеха...

by Super Admin - 3 weeks ago

ереј Игор Острески: Беседа во дваесет и првата недела по Педесетница

   Скопје, 21 октомври 2018 лето Господово- храм на св.Јован Кртител, н.Капиштец ДВАЕСЕТ И ПРВА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦАВО ИМЕТО НА ОТЕЦОТ И СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ! „Излезе сејач да сее семе..."(Лука 8: 5) Има ли...

by Super Admin - 3 weeks ago

ереј Игор Острески: Беседа во дваесет и првата недела по Педесетница

   Скопје, 21 октомври 2018 лето Господово- храм на св.Јован Кртител, н.Капиштец ДВАЕСЕТ И ПРВА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦАВО ИМЕТО НА ОТЕЦОТ И СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ! „Излезе сејач да сее семе..."(Лука 8: 5) Има ли...

by Super Admin - 3 weeks ago

БEСEДА за пoкајаниeтo на царoт

  Сe умoрив вoздивнувајќи; сeкoја нoќ гo навлажнувам лeглoтo мoe, сo сoлзи свoи ја натoпувам пoстeлата мoја (Пс. 6:6).Дeнoт сe мeнува вo нoќ, а нoќта вo дeн. Нeка сe мeнува и нашeтo днeвнo пoкајаниe вo нoќнo и нoќнoтo вo днeвнo. Днeвнoтo пoкајан...

by Super Admin - 3 weeks ago

БEСEДА за пoкајаниeтo на царoт

  Сe умoрив вoздивнувајќи; сeкoја нoќ гo навлажнувам лeглoтo мoe, сo сoлзи свoи ја натoпувам пoстeлата мoја (Пс. 6:6).Дeнoт сe мeнува вo нoќ, а нoќта вo дeн. Нeка сe мeнува и нашeтo днeвнo пoкајаниe вo нoќнo и нoќнoтo вo днeвнo. Днeвнoтo пoкајан...

by Super Admin - 3 weeks ago

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

„И пак влезе [Понтиј Пилат] во преторијатот и Му рече на Исус: ’Од каде си Ти?‘ Но, Исус не му даде одговор.“ А, што да му одговори Богочовекот Христос на Понтиј Пилат, кога од другата страна нема соговорник кој може да Го разбере? Та...

by Super Admin - 3 weeks ago

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

„И пак влезе [Понтиј Пилат] во преторијатот и Му рече на Исус: ’Од каде си Ти?‘ Но, Исус не му даде одговор.“ А, што да му одговори Богочовекот Христос на Понтиј Пилат, кога од другата страна нема соговорник кој може да Го разбере? Та...