Митрополит Струмички Наум- Како да ја зачуваме Божјата благодат во нас (18.11.2017)

  Како да ја зачуваме Божјата благодат во нас (18.11.2017 11:13) За денешното евангелско четиво (види: Лука 8, 41–56) битно е да се запамети следново:             Како што крвта е потребна за животот на телото, така и благодатта...

Митрополит Струмички Наум - Скриена демонизираност (11.11.2017 )

Бесомачениот што Христос го исцели побара да оди по Него, а локалните жители останаа без Него затоа што не Го примија, или поточно, побараа да си оди од нивниот крај. Ова евангелско четиво (види: Лука 8, 26–39) покажува дека бесомачените можат...

Беседа на светиот праведен Јован Кронштатски за Божествената Литургија

  Драги мои, сега ќе ви кажам за Божествената Литургија. Ако се соберат богатствата од сиот свет и се стават во една чаша на вага, а на другата- Божествената Литургија, тогаш чашата на Божествената Литургија ќе ја надмине скалата. Само што...

Колку е убаво кога браќата живеат заедно

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Колку е убаво и колку е мило кога браќата живеат заедно. Тоа е како миро врз главата што се лее по брадата, брадата Аронова, што се лее по полите од одеждата негова, како роса Ермонска, која паѓа на гори...

Митрополит Струмички Наум - Педагошки однос (28.10.2017)

  Светите Отци на Црквата забележале и опишале три вида односи кои човек може да ги има со Бог: робовски, наемнички и синовски. Стравот е основен двигател на робовскиот однос. Човекот се плаши да не биде казнет со болест, со некоја не...

Беседа на Архиепископот охридски и македонски Стефан, произнесена на литургијата во храмот свети Наум Охридски, во Радишани

Архиепископ охридски и македонски† СТЕФАНПотврда на минатото, патоказ за иднинатаИма ли подостоинствено одбележување на настан поврзан со Црквата од тоа истиот да се одбележи со црква, со нова црква, или нов манастир?! Историскиот настан од пред 50 г...

„Мајка Црква“ (21.10.2017 )

 „Мајка Црква“ (21.10.2017 ) Пред некое време лебдеше во воздух темата за „мајка Црква“. За да ни биде полесно да го сфатиме овој поим, убаво е да го прочитаме следниот библиски текст: Тогаш дојдоа при царот две жени блудници и се исправија...

Жарко Ѓоргиевски - Беседа за милосрдието (15.10.2017)

  Скопје, 14-ти октомври 2017 г.- храм на св. Димитриј Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Благочестиви христијани, Денешниов евангелски текст говори за само едно нешто, нешто што многу едноставно го прифаќаме, но од друга...