Владика Наум: Како правилно да се води војна со демонот

Неколку поуки за борбата против демоните (30.06.2018 09:41) Сè се случува според правилата на духовниот закон. Најпрвин демонот нè напаѓа преку погрубите страсти: сластољубие, среброљубие – како што гледаме кај жителите на земјата Гергесинск...

Неколку поуки за борбата против демоните!

Неколку поуки за борбата против демоните (30.06.2018 09:41) Сè се случува според правилата на духовниот закон. Најпрвин демонот нè напаѓа преку погрубите страсти: сластољубие, среброљубие – како што гледаме кај жителите на земјата Гергесинск...

“Нeма да нè спаси мeстoтo, акo нe ја испoлнувамe вoлјата Бoжја”

“Нeма да нè спаси мeстoтo, акo нe ја испoлнувамe вoлјата Бoжја”- вeли прeмудриoт Златoуст. Сe раскажува за нeкoј мoнах какo живeeл вo eдeн манастир кадe гo сакалe пeт сoбраќа, а eдeн гo наврeдувал. Заради eдниoт кoј гo наврeдувал, тoј сe...

Добриот Самарјанин (Самарјанинот е Самиот Господ Исус Христос…)

Добриот Самарјанин – Игумен Гаврил …………. „Еден човек, додека слегуваше од Ерусалим во Ерихон, западна меѓу разбојници. Тие го соблекоа и го претепаа, и си отидоа, оставајќи го полумртов. Случајно во тоа време слегуваше по тој пат еден свеште...

Зошто е важно да живееме со конкретно и апсолутно послушание?

Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и нема да промаши (23.06.2018 08:19) „Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша; и кој се откажува од вас, од Мене се откажува; а кој се откажува од Мене, се откажува од Оној што Ме пратил“ (види: Лука 10, 16–21). Како...

БEСEДА за oниe кoи ја љубат смртта

Ситe штo мe мразат мeнe, ја сакаат смртта (Изрeки, 8:36).Така гoвoри Гoспoд, Сoздатeлoт на нeбoтo и на Зeмјата, прeку Свoјoт прoрoк. Кoј ја мрази Бoжјата Мудрoст, Гo мрази Бoга, а кoј Гo мрази Бoга, штo има другo oсвeн смрт? Нe e ли смрт сè штo...

Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и нема да промаши

Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и нема да промаши (23.06.2018 08:19) „Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша; и кој се откажува од вас, од Мене се откажува; а кој се откажува од Мене, се откажува од Оној што Ме пратил“ (види: Лука 10, 16–21). Како...

Секој мој грев е клинец што го забивам во раката на кроткиот Господ…! (Архимандрит Јустин (Поповиќ)

СТРАШНИОТ СУД НАД БОГА Архимандрит Јустин (Поповиќ) – извадок од беседата ….Во измачувањето на Бога, човекот е понемилосрден и од ѓаволот. Не верувате ли? Чујте што кажал еден очевидец: “Тогаш Го плукаа по лицето” (Мат. 26:67) –по Неговото л...