„Да го поминеме Постот со богоугодни дела“

13/26 февруари 2017 лето Господово   Пристигнувајќи пред самите двери на Четириесетдневното посно патешествие, денес Црквата Божја ни го дава клучот за нив – блаженото простување. Простувањето на грешките на ближните има голема духовн...

о. Горан Стојчевски - ФОРМАЛИЗМОТ ВО ПОКАЈАНИЕТО

Отсекогаш ми причинувало, потешкотија да говорам за било која тема поврзана со подвигот во верата, а особено пред своите собраќа, не само од страв да не го чујам она, лекаре, најпрво исцели се сам, или пак, она, другпат ќе сакаме да те слушнеме...

о. Горан Стојчевски ПОКАЈАНИЕТО КАКО ПРЕВЕНЦИЈА

 Пастирско слово о. Горан СтојчевскиПОКАЈАНИЕТО КАКО ПРЕВЕНЦИЈА Грижата за падот на наталитетот не е техничко, туку етичко прашање, а започнува вака: до кога ќе убиваме за да ги задоволиме сопствените страсти? –    Mитрополит Американ...

Митрополит Струмички Наум - Цело и дел (04.02.2017)

Ајде да се потсетиме на еден наш текст од 17 септември 2016 година, кој секогаш ќе биде актуелен, за да продолжиме со истата тема, следниот пат, и малку поконкретно духовно. Знаеме дека основна тактика на ѓаволот и на сите демони е тактика...

Митрополит Струмички Наум - Должностите на монасите (28.01.2017 )

Ви имам нагласено и другпат дека не можеме ние, т.н. христијани, само да чекаме некој да ни побара помош, па дури тогаш да размислуваме како и дали сакаме да му помогнеме, туку должни сме сами да ги побараме луѓето што страдаат и да им помогнем...

Протојереј Зоран Стаменковиќ - Неодговорноста кај децата ја создаваат нивните родители

    Родителите тоа го прават на разни начини. Понекогаш претерано штитејќи ги и чувајќи ги од и незгодите во животот. Понекогаш претерано ги казнуваат и гушат, што кај децата создава равнодушност, и повреденост во однос на возрасните и нивн...

Богојавление и слободната волја

Бог ни Го открива Својот Син во молкот на нашата душа. Зошто Бог го прави ова? Најпросто кажано, затоа што за заедничарење со Бога е потребно наше активно учество. Нашата слободна волја мора да биде соочена со Божјата волја. Земете го, на...