Митрополит Методиј Златанов: Во Градот на мирот

  Радувај се и веселеи се граду Сионе, ликувај и радувај се Цркво божја: ете, Царот твој доаѓа во правда, седнат на осле, од младенците воспеван: Осана на висините, благословен си, Кој имаш безмерна милост, смилувај се на нас! (Јн. 12, 1-18) ...

Одлучете се веќе еднаш – или за Царството Небесно или за царството земно (31.03.2018 )

Зошто истите луѓе што Го внесуваат и дочекуваат во слава Богочовекот Христос во Ерусалим (види: Матеј 21, 1–11), по само неколку денови на најразлични начини се одрекуваат од Него? (види: Лука 23, 1–25). Од истата причина како и ние денес – со таа ра...

ОДЛУЧЕТЕ СЕ ВЕЌЕ ЕДНАШ – ЗА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ИЛИ ЗА ЦАРСТВОТО ЗЕМНО

Одлучете се веќе еднаш – или за Царството Небесно или за царството земно (31.03.2018 08:59) Зошто истите луѓе што Го внесуваат и дочекуваат во слава Богочовекот Христос во Ерусалим (види: Матеј 21, 1–11), по само неколку денови на најразличн...

„Кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга!“ (24.03.2018)

 „Кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга!“ (24.03.2018 10:00) Тогаш пристапија кон Него Заведеевите синови, Јаков и Јован, и рекоа: „Учителе, сакаме да ни направиш она што ќе побараме“. Он ги праша: „Што сакате да ви направам?” А тие М...

„КОЈ МЕЃУ ВАС САКА ДА БИДЕ ПОГОЛЕМ, НЕКА ВИ БИДЕ СЛУГА!“ Митрополит Наум

„КОЈ МЕЃУ ВАС САКА ДА БИДЕ ПОГОЛЕМ, НЕКА ВИ БИДЕ СЛУГА!“ (24.03.2018 10:00) Тогаш пристапија кон Него Заведеевите синови, Јаков и Јован, и рекоа: „Учителе, сакаме да ни направиш она што ќе побараме“. Он ги праша: „Што сакате да ви направам?”...

Поука на денот (18.03.2018)

  Зoштo нeкoи дoбрo oбразoвани луѓe и крстeни какo христијани oтпаѓаат oд христијанствoтo и паѓаат на филoзoфијата и на научнитe тeoрии, какo на нeштo пoвистинскo oд христијанствoтo? Oд двe главни причини: или oд сoсeма пoвршнo пoзнавањe на...