УВО НЕ МИ ЧУЕ… (Митрополит Наум)

УВО НЕ МИ ЧУЕ… (28.04.2018 08:26) Евангелското четиво од Неделата на раслабениот (види: Јован 5, 1–15) е полно со симболика. Постои симболика на Светото Крштение: бањата Витезда во која луѓето оздравувале од каква било болест и да боледувале...

„Кој што прави, за себе си прави” Архимандрит Гаврил

(Како што сакате да постапуваат луѓето со вас, така постапувајте и вие со нив! – Игумен Гаврил) 31. Па, како што сакате да постапуваат луѓето со вас, така  постапувајте и вие со нив! 32. И ако ги сакате оние, што вас ве љубат, каква ви е на...

Свети Апостол Тома и ние – Митрополит Наум

Свети Апостол Тома и ние (20.04.2018 21:06) Објаснето е одамна дека барањето на светиот апостол Тома да ги допре раните на воскреснатиот Богочовек Исус Христос не е неверие, туку природно и спасоносно барање на човекот да Го познае Бог од оп...

Митрополит Струмички Наум: Свети Апостол Тома и ние (20.04.2018)

  Свети Апостол Тома и ние (20.04.2018 21:06)Објаснето е одамна дека барањето на светиот апостол Тома да ги допре раните на воскреснатиот Богочовек Исус Христос не е неверие, туку природно и спасоносно барање на човекот да Го познае Бог од опит,...

ЗОШТО НЕ ЈА ЧУВСТВУВАМЕ СВЕТАТА ПРИЧЕСТ? (Ние не се подготвуваме за Причест и затоа не ја чувствуваме)

Ние не се подготвуваме за Причест и затоа не ја чувствуваме. Ние не се подготвуваме за Причест и затоа не ја чувствуваме, ние не сме подготвени во тој час да го преживееме сето тоа. Кога некој вечерта седи и гледа телевизија и потоа утредент...

Ние не примаме некаква магија, туку Самиот Господ (Беседа за Божествената литургија и Светата Причест)

Беседа за Божествената литургија и Светата Причест Архимандрит Андреј (Конанос) Кога пристапуваме кон Светата Причест, мислам дека тоа е термометарот на нашата вера. Како што говоревме декатермометар на нашата вера е молитвата, сега пак гово...

КАДЕ Е БЛАГОДАТТА НА СВЕТИОТ ДУХ? (Христијанинот е безбеден во Црквата – Архимандрит Георгиј Капсанис)

За благодатта Божја Архимандрит Георгиј Капсанис (Григоријатски манастир)❈✤❈ Доживувањето на несоздадената светлина е едно од најголемите божествени искуства и токму поради тоа, не секој е достоен да ја види; тој дар не се дава секому, туку...

Митрополит Струмички Наум : Потешко ни беше да бегаме

Потешко ни беше да бегаме (14.04.2018 09:01)Деца, денес го чествуваме денот на жените мироносици. Кога би ве прашал, сега, што би издвоиле вие, кои повеќе или помалку го знаете нивното житие, како најкарактеристично од севкупниот нивен по...