о. Горан Стојчевски: Простувањето како неопходен услов за пост и молитва

  о. Горан Стојчевски Простувањето како неопходен услов за пост и молитва Неколкупати веќе ми се паднала можноста за да изнесам некоја скромна проповед по повод овој ден, востановен во Црквата како ден на простувањето, или во наш...

Пред сѐ се викаме Христијани

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на вечерната богослужба во чест на Свети Партениј Лампсакиски Навечерие на Недела сиропусна или мои, вашето присуство вечерва овде, како и љубовта со која зра...

Митрополит Струмички Наум: Простување (17.02.2018)

Да не должиме многу, работите се многу едноставни: оној што им простува на сите што му згрешиле, па дури и на своите најцрни непријатели, има Божја благодат во себе; а оној што нема да му прости и само на еден човек, па бил тоа и најцрниот непријател...

ПРОСТУВАЊЕ ! – Митрополит Наум

Простување (16.02.2018 07:53) Да не должиме многу, работите се многу едноставни: оној што им простува на сите што му згрешиле, па дури и на своите најцрни непријатели, има Божја благодат во себе; а оној што нема да му прости и само на еден ч...

Митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф: Љубовта е во единството

Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го Царството, приготвено за вас од почетокот на светот(Матеј 25,34) Драги браќа и сестри,Од нашата земја Македонија дојдовме при Вас во Виена, во третата подготвителна недела позната како...

Сега го отпушташ Својот слуга во мир, Владико, според зборовите Твои. (Лука 2,29)

Да се сретнеме со БогаВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Драги браќа и сестри, Во овој февруарски ден, дојдовме во нашиот храм како старецот Симеон да Го сретнеме нашиот Бог и Спасител, Господа Исуса Христа. Дојдовме да си споменеме за наст...

О кога би можел да се удостојам во оган и маки да завршам за името на Исус Христос, мојот Бог и Господ!

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Драги браќа и сестри, Со овие зборови, младиот маченик Трифун, чиј спомен денес го празнуваме – ги прифатил и храбро ги претрпел маченичките страданија за Христа, нашиот Спасителот. Во овој ден, спо...

Љубовта е во единството

Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го Царството, приготвено за вас од почетокот на светот.(Матеј 25,34)Драги браќа и сестри,Од нашата земја Македонија дојдовме при Вас во Виена, во третата подготвителна недела позната како Месопусна недела...