ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

  Во подготвителната недела пред Великиот пост, неделата на блудниот син, Бигорската обител со бдение и Божествена Литургија го продолжи духовното приближување кон светите денови на посното очистување, подарено на верните како некое бесценето бо...

Митрополит Струмички Наум: Постариот син (07.02.2018)

 „А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па како повика еден од слугите го праша: ’Што е ова?‘ А тој му рече: ’Брат ти си дојде, и татко ти го закла угоеното теле, оти го виде здрав‘. Тој се на...

ПOСТАРИОТ СИН – Митрополит Наум

ПOСТАРИОТ СИН (07.02.2018 ) „А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па како повика еден од слугите го праша: ’Што е ова?‘ А тој му рече: ’Брат ти си дојде, и татко ти го закла угоено...

Недела на блудниот син - Омилија

Евангелие за блудниот син Лука 15, 1132; Зач. 79 Бескрајната Божја љубов кон луѓето се покажува во прего лемототрпение, во преголемото опростување и во преголемата радост. Таквата љубов на земјата може да се спореди само со љубовта на мајката. Кој...

Митрополит Струмички Наум: Блудниот син (I дел) 03.02.2018

 Блудниот син (прв дел) (03.02.2018 12:16)Кај помладиот син ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој очигледно не ја с...

Повикувај се на Божјата милост ако сакаш да се одржиш

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Неделата на митарот и фарисејот, изговорено во манастирската трпезаријаВозљубени мои, ниедно друго зло, никаква друга болест не е толку смртоносно погубна за човекот колку омразената...

БЛУДНИОТ СИН (прв дел) – Митрополит Наум

БЛУДНИОТ СИН (прв дел) (03.02.2018 12:16) Кај помладиот син ја забележуваме слободата и свесноста дека Му се обраќа на својот Отец Небесен и дека бара нешто што чувствува дека природно му припаѓа, но исто така, забележуваме дека тој очиглед...

Заштитникот на верата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно! (Матеј 5,10)Драги браќа и сестри, Денес во Брвеница, во храмот посветен во негов спомен, дојдовме да го прославиме големиот заштит...