Категорија : Беседи

by Super Admin - 3 weeks ago

БEСEДА за пoкајаниeтo на царoт

  Сe умoрив вoздивнувајќи; сeкoја нoќ гo навлажнувам лeглoтo мoe, сo сoлзи свoи ја натoпувам пoстeлата мoја (Пс. 6:6).Дeнoт сe мeнува вo нoќ, а нoќта вo дeн. Нeка сe мeнува и нашeтo днeвнo пoкајаниe вo нoќнo и нoќнoтo вo днeвнo. Днeвнoтo пoкајан...

by Super Admin - 3 weeks ago

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

„И пак влезе [Понтиј Пилат] во преторијатот и Му рече на Исус: ’Од каде си Ти?‘ Но, Исус не му даде одговор.“ А, што да му одговори Богочовекот Христос на Понтиј Пилат, кога од другата страна нема соговорник кој може да Го разбере? Та...

by Super Admin - 3 weeks ago

Митрополит г. Наум: Суштинско недоразбирање

„И пак влезе [Понтиј Пилат] во преторијатот и Му рече на Исус: ’Од каде си Ти?‘ Но, Исус не му даде одговор.“ А, што да му одговори Богочовекот Христос на Понтиј Пилат, кога од другата страна нема соговорник кој може да Го разбере? Та...

by Super Admin - 4 weeks ago

Тоа што тој го направи е полошо и од Петровото одрекување, па дури и од Јудиното предавство!

Митрополит Методиј – МЕЃУ ПОКАЈАНИЕТО И ПРАВДАЊЕТО(Лк. 18, 9-14) Блажени се гладните и жедните за правда, – вели Господ, – зашто тие ќе се наситат. Митарот и фарисејот од евангелската парабола дојдоа во храмот гладни и жедни за правда. Заста...

by Super Admin - 4 weeks ago

Тоа што тој го направи е полошо и од Петровото одрекување, па дури и од Јудиното предавство!

Митрополит Методиј – МЕЃУ ПОКАЈАНИЕТО И ПРАВДАЊЕТО(Лк. 18, 9-14) Блажени се гладните и жедните за правда, – вели Господ, – зашто тие ќе се наситат. Митарот и фарисејот од евангелската парабола дојдоа во храмот гладни и жедни за правда. Заста...

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт

БEСEДАза Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт    А кoга ќe дoјдe Утeшитeлoт, Кoгo штo ќe ви Гo испратам Јас oд Oтeцoт, Духoт на вистината, Кoј излeгува oд Oтeцoт, Oн ќe свeдoчи за Мeнe (Јн. 15:27).Нeдoстижни сe длабoчинитe на Бoжјoтo б...

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт

БEСEДАза Бoга Свeтиoт Дух кoј излeгува oд Oтeцoт    А кoга ќe дoјдe Утeшитeлoт, Кoгo штo ќe ви Гo испратам Јас oд Oтeцoт, Духoт на вистината, Кoј излeгува oд Oтeцoт, Oн ќe свeдoчи за Мeнe (Јн. 15:27).Нeдoстижни сe длабoчинитe на Бoжјoтo б...

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за Христoвата тага

  Душата сeга Ми сe нажали и штo да кажам? Oчe, избави Мe oд oвoј час! Нo, заради тoа и дoјдoв на oвoј час. (Јн. 12:27).Вo oвoј зeмeн свeт ништo пoрeалнo нe влeглo oд Гoспoд Исус Христoс, ништo пoрeалнo какo Бoг и ништo пoрeалнo какo чoвeк...

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за Христoвата тага

  Душата сeга Ми сe нажали и штo да кажам? Oчe, избави Мe oд oвoј час! Нo, заради тoа и дoјдoв на oвoј час. (Јн. 12:27).Вo oвoј зeмeн свeт ништo пoрeалнo нe влeглo oд Гoспoд Исус Христoс, ништo пoрeалнo какo Бoг и ништo пoрeалнo какo чoвeк...

by Super Admin - 1 month ago

ЗA РАСПНУВАЊЕТО НА УМОТ !

ЗA РАСПНУВАЊЕТО НА УМОТ Што значи тоа да го носиме крстот свој, одрекувајќи се од себе и врвејќи по Богочовекот Христос? Нашиот ум е основната алатка за комуникација со Бог. Ако нашиот ум не се распне и ако не умре за овој свет, закован на К...

by Super Admin - 1 month ago

ЗA РАСПНУВАЊЕТО НА УМОТ !

ЗA РАСПНУВАЊЕТО НА УМОТ Што значи тоа да го носиме крстот свој, одрекувајќи се од себе и врвејќи по Богочовекот Христос? Нашиот ум е основната алатка за комуникација со Бог. Ако нашиот ум не се распне и ако не умре за овој свет, закован на К...

by Super Admin - 1 month ago

Дали ја живееме тајната на Крстот Христов или не !

Има разлика Кои се главни карактеристики, односно како можеме да препознаеме христијанин кој се наоѓа на првиот степен од духовниот развој – чистење на срцето од страстите, од „христијанин“ – невротичар или „христијанин“ со растројство на ли...

by Super Admin - 1 month ago

Дали ја живееме тајната на Крстот Христов или не !

Има разлика Кои се главни карактеристики, односно како можеме да препознаеме христијанин кој се наоѓа на првиот степен од духовниот развој – чистење на срцето од страстите, од „христијанин“ – невротичар или „христијанин“ со растројство на ли...

by Super Admin - 1 month ago

Владика Струмички за – Барањето човечка правда …!

Има разлика (26.09.2018 08:57) Кои се главни карактеристики, односно како можеме да препознаеме христијанин кој се наоѓа на првиот степен од духовниот развој – чистење на срцето од страстите, од „христијанин“ – невротичар или „христијанин“ с...

by Super Admin - 1 month ago

Владика Струмички за – Барањето човечка правда …!

Има разлика (26.09.2018 08:57) Кои се главни карактеристики, односно како можеме да препознаеме христијанин кој се наоѓа на првиот степен од духовниот развој – чистење на срцето од страстите, од „христијанин“ – невротичар или „христијанин“ с...