Категорија : Беседи

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за тoа какo грeшницитe гo примаат лoшиoт а нe дoбриoт

    Јас дoјдoв вo имeтo на Мoјoт Oтeц и нe Мe примивтe; а нeкoј друг, акo дoјдe вo свoe имe, нeгo ќe гo примитe (Јн. 5:43).Кoј e тoј другиoт кoј ќe дoјдe вo свoe имe и кoгo грeшнитe луѓe пoлeснo ќe гo примат oткoлку Христа Гoспoда? Тoа e oнoј кoј нe...

by Super Admin - 1 month ago

БEСEДА за тoа какo грeшницитe гo примаат лoшиoт а нe дoбриoт

    Јас дoјдoв вo имeтo на Мoјoт Oтeц и нe Мe примивтe; а нeкoј друг, акo дoјдe вo свoe имe, нeгo ќe гo примитe (Јн. 5:43).Кoј e тoј другиoт кoј ќe дoјдe вo свoe имe и кoгo грeшнитe луѓe пoлeснo ќe гo примат oткoлку Христа Гoспoда? Тoа e oнoј кoј нe...

by Super Admin - 1 month ago

Дедо Наум: Како да се исконтролираат мислите и чувствата

(Предизвикани размислувања (22.09.2018 08:12) Невротичен човек е човек што не може да си ги исконтролира своите мисли и чувства, честопати и своите зборови, а понекогаш и своите дела. Невроза: прва фаза – слаба контрола над мислите и чувства...

by Super Admin - 1 month ago

Зошто толку збунети и невротични луѓе гледаме околу нас…?

(Предизвикани размислувања (22.09.2018 08:12) Невротичен човек е човек што не може да си ги исконтролира своите мисли и чувства, честопати и своите зборови, а понекогаш и своите дела. Невроза: прва фаза – слаба контрола над мислите и чувств...

by Super Admin - 1 month ago

Зошто толку збунети и невротични луѓе гледаме околу нас…?

(Предизвикани размислувања (22.09.2018 08:12) Невротичен човек е човек што не може да си ги исконтролира своите мисли и чувства, честопати и своите зборови, а понекогаш и своите дела. Невроза: прва фаза – слаба контрола над мислите и чувств...

by Super Admin - 2 months ago

БEСEДА за силата и мисијата Христoва, какo штo прoрeкoл Исаија

за силата и мисијата Христoва, какo штo прoрeкoл Исаија    Духoт на Гoспoда Бoга e врз Мeнe заштo Гoспoд Мe пoмаза за да им благoвeствувам на бeднитe, Мe испрати да лeкувам скрушeнитe пo срцe, да им прoпoвeдам на зарoбeнитe и на затвoрeни...

by Super Admin - 2 months ago

БEСEДА за силата и мисијата Христoва, какo штo прoрeкoл Исаија

за силата и мисијата Христoва, какo штo прoрeкoл Исаија    Духoт на Гoспoда Бoга e врз Мeнe заштo Гoспoд Мe пoмаза за да им благoвeствувам на бeднитe, Мe испрати да лeкувам скрушeнитe пo срцe, да им прoпoвeдам на зарoбeнитe и на затвoрeни...

by Super Admin - 2 months ago

протоереј Драган Јанковски: Петнаесетта недела по Педесетница

  Скопје,9-ти септември 2018 - храм Рождество на Пресвета Богородица  БЕСЕДА протоереј Драган Јанковски: Петнаесетта недела по ПедесетницаAко треба да дадеме најкратка дефиниција и најверодостојна карактеристика...

by Super Admin - 2 months ago

протоереј Драган Јанковски: Петнаесетта недела по Педесетница

  Скопје,9-ти септември 2018 - храм Рождество на Пресвета Богородица  БЕСЕДА протоереј Драган Јанковски: Петнаесетта недела по ПедесетницаAко треба да дадеме најкратка дефиниција и најверодостојна карактеристика...

by Super Admin - 2 months ago

Митрополит Николај Месогејски:Зошто мене, Боже мој? (прв дел)

  Беседа на „Третиот семинар психо-социјална поткрепа на децата болни од рак и на нивните семејства“ – Онколошко одделение на детската болница „Аглаја Киријаку“, 8-9 ноември 2002 г. За почеток би сакал да ја искажам мојата длабока и искрена почи...

by Super Admin - 2 months ago

Митрополит Николај Месогејски:Зошто мене, Боже мој? (прв дел)

  Беседа на „Третиот семинар психо-социјална поткрепа на децата болни од рак и на нивните семејства“ – Онколошко одделение на детската болница „Аглаја Киријаку“, 8-9 ноември 2002 г. За почеток би сакал да ја искажам мојата длабока и искрена почи...

by Super Admin - 2 months ago

Николај Митрополит Месогејски: Зошто мене, Боже мој? (втор дел)

– Сакам да живеам – ми рече. – Но, не дојдов за да ми го потврдите тоа. Дојдов за да ми помогнете да заминам од овој свет подготвена.    – Јас сум свештеник на животот, а не на смртта. – Ѝ одговорив. – Затоа и сакам да живееш. Но, дозволи ми да те п...

by Super Admin - 2 months ago

Николај Митрополит Месогејски: Зошто мене, Боже мој? (втор дел)

– Сакам да живеам – ми рече. – Но, не дојдов за да ми го потврдите тоа. Дојдов за да ми помогнете да заминам од овој свет подготвена.    – Јас сум свештеник на животот, а не на смртта. – Ѝ одговорив. – Затоа и сакам да живееш. Но, дозволи ми да те п...

by Super Admin - 2 months ago

Свети Григориј Палама: Беседа на Преображението

Беседа на Преображението на Господ и Бог и Спасителот наш, Исус Христос – Свети Григориј ПаламаЗа разјаснување на тајната на денешниот празник и разбирање на вистината, неопходно е да се обратиме кон самиот почеток на денешното Еван...

by Super Admin - 2 months ago

Свети Григориј Палама: Беседа на Преображението

Беседа на Преображението на Господ и Бог и Спасителот наш, Исус Христос – Свети Григориј ПаламаЗа разјаснување на тајната на денешниот празник и разбирање на вистината, неопходно е да се обратиме кон самиот почеток на денешното Еван...