ПОТЕШКО НИ БЕШЕ ДА БЕГАМЕ (Митрополит Наум)

ПОТЕШКО НИ БЕШЕ ДА БЕГАМЕ (14.04.2018 09:01) Деца, денес го чествуваме денот на жените мироносици. Кога би ве прашал, сега, што би издвоиле вие, кои повеќе или помалку го знаете нивното житие, како најкарактеристично од севкупниот нивен подв...

СЛОВО ЗА МИЛОСТИВАТА КОЈА МИЛУВА! (Архимандрит Партениј)

Слово за Милостивата која милува! Толку многу сакам, возљубени мои, денес да споделам со вас нешто длабоко сокриено во моето срце, нешто неизмерно големо и силно, што сега извира од мене, и со трепет се осмелувам, зашто знам колку е смела мо...

Митрополит Струмички Наум: Деца на Светлината (07.04.2018)

Деца на Светлината (07.04.2018 10:45)              Секоја година на Велигден нам, на сите православни христијани, ни е овозможено Христовото Воскресение да стане и наше лично и наше соборно (заедничко) воскресение; Христовото Воскре...

Митрополит Наум: ДЕЦА НА СВЕТЛИНАТА

Секоја година на Велигден нам, на сите православни христијани, ни е овозможено Христовото Воскресение да стане и наше лично и наше соборно (заедничко) воскресение; Христовото Воскресение да стане наше суштинско ослободување од ропството, па...

ПЕТРОВИОТ ПЛАЧ! (Архимандрит Гаврил)

Петар се откажа од Христос три пати, а по песната на петелот како што беше речено, совеста негова се разбуди и тој горко заплака. А зошто се случи? Заради преголемата верба во себе, наместо во Него. Заради самоувереноста. Господ, Кој ги знае...

ШТО (КОЈ) Е ВИСТИНАТА? – Игумен Гаврил

Што(Кој) е вистината? – Игумен Гаврил Пилат го праша Спасителот: Што е вистината? Но формулацијата на прашањето треба(ше) да биде следна: Кој е вистината? Вистината не е нешто субјективно. Не е нешто што нам би требaло и треба да ни одговара...

МЕТАНИИ – ЕДНА МЕТАНИЈА – ЕДНА СОЛЗА (Архимандрит Гаврил)

Бог е дух и ние треба со дух и вистина да Му се поклонуваме. Но, тоа поклонување како израз на нашето внатрешно, духовно почитување на нас како психосоматски битија ни доликува, и е неразделно со посебната почит како со духот така и со нашит...

Митрополит Методиј Златанов: Во Градот на мирот

  Радувај се и веселеи се граду Сионе, ликувај и радувај се Цркво божја: ете, Царот твој доаѓа во правда, седнат на осле, од младенците воспеван: Осана на висините, благословен си, Кој имаш безмерна милост, смилувај се на нас! (Јн. 12, 1-18) ...