Се покорувам, посрамен, поплавен од покајни солзи…!

ОБМИСЛИТЕЛОТ И СОЗДАТЕЛОТ НА ПОСТОЕЊЕТО И ВЕЧНОСТА И ЧЕСТИЧКАТА ОД МОМЕНОТ ….Мугри, зазорува, се будам отварам очи – па мижурам, полека се  извлекувам од постела, станувам се тетеравам, чекорам без рамнотежа полусвиткан, се напрегам да му се...

ДА СЕ БИДЕ ХРИСТИЈАНКА ! (Поуки до современата жена)

ДА СЕ БИДЕ ХРИСТИЈАНКА (За женското сужење) Схиархимандрит Илија Ноздрин – Баќушка Илија, често зборувате дека машкиот ментален склоп, кога разумот доминира над чувствата, е најдобар за спасение. Но, жените мироносици воопшто не размислувале...

Кои беа жените Мироносици?

„ Светителот учи дека Христовото Воскресение е обновување на човечката природа и оживување, пресоздавање и враќање во бесмртниот живот на првиот Адам. Првиот Адам, по неговото создавање прва го виде жената, затоа што во тој час немало никој...

Некој сакаше да ме престраши до самиот раб на човечката издржливост! (Исусовото Име ме спаси)

…Но, уште не сум завршила со новите настани и искушенија, кои сѐ повеќе наидуваа. Првото се случи пред две години, кога најмногу верував дека сум заштитена со најмоќните орудија на верата. Тоа невнимание и гордост беше плоден терен за лошите...

СИЛАТА ШТО МИ ГО ПАРАЛИЗИРА ТЕЛОТО ВО ПОЛУСОН… (На ваши прашања одговара отец Горан Стојчевски)

Здраво! Верник сум голем, почитувам се` што е свето секоја вечер си легнувам со молитва и се будам исто така со молитва. Таа ноќ истото го направив но некаде околу 2 часот после полноќ осетив силно  гушење и притисок како нешто врз мене да с...

СТАРЕЦ САМПСОН (Mолитва кон Господа после примањето на Светата Причест).

СТАРЕЦ САМПСОН (молитва после примањето на Светата Причест). Дарувај ми слух, да Те слушам, дарувај ме да Те вкусам, дарувај ми нозе за да Ти пријдам. Дарувај ми срце, да Ти се плашам, дарувај ми срце да Те сакам. Одземи се мое од мене и да...

СОКРАТ – ПРОСЕЈ НИЗ ТРИ СИТА ! (Сократов текст, за кој никој не знае)

ПРОСЕЈ НИЗ ТРИ СИТА – СОКРАТОВА ПРОВЕРКА 9. Божја заповед: Не сведочи лажно, не озборувај! Големиот античкиг философ, Сократ, го сретнал некој познаник и веднаш по поздравот го прашал: – Знаеш ли штотуку што чув за еден твој пријател? – Само...

НЕМОЈ НИКОГО ДА НАВРЕДИШ!

СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) Секако, претпазливоста во држењето е – мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави – пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериозно....