Каење и покајание

Кога размислувам за мојата огревовеност, во мене се јавува каење (раскајување). Значи, не станува збор за покајание (метаноја), туку каење. Покајанието е дар на Светиот Дух. Бог ќе ми даде покајание. На пример, си сторил нешто и си велиш „Оф лел...

Промоција на книгата „Моето детство“ – Марков манастир

Почитувани, Со благослов на Неговото Блаженство, Архиепископ Охридски и Македонски г. г. Стефан, излезе од печат книгата за деца „Моето детство“, чијшто автор е Илијана Илкова, Игуманијата на Марков манастир. Приказната во ова полезно четиво...

Поради што осиромаши љубовта на христијаните? (ХРИСТИЈАНСТВОТО – РЕЛИГИЈА НА ЉУБОВТА)

Архимандрит Рафаил Карелин Зошто христијаните ја губат љубовта? ✤✣✤ ХРИСТИЈАНСТВОТО – ТОА Е РЕЛИГИЈА НА ЉУБОВТА! Бог на светот му се открива како Љубов. Христијанството – тоа е пожртвувана љубов. Овде Бог го утврдува принципот на вечното пос...

АКО ЉУБИШ, НАСТОЈУВАШ ДА СЛУЖИШ! (Свети Максим Исповедник)

Ако едните ги мразиш, другите ниту ги сакаш, ниту ги мразиш, а некои, пак, ги сакаш умерено, некои многу, тогаш од оваа неуедначеност на љубовта разбери дека си далеку од совршената љубов која те побудува подеднакво да го сакаш секој човек....

МОЛИТВИ ЗА ПОЧИНАТИ НЕКРСТЕНИ ДЕЦА ( Зa мртвородени и абортирани деца!)

МОЛИТВА на свети Стефан архиепископ Витлеемски Господи, помилуј ги моите деца, кои умреа во мојата утроба, заради верата и солзите мои, заради твоето милосрдие, Господи, и не ги лишувај од Твојата божествена светлина! МОЛИТВА од Синодикот на...

Молитва пред патување кон Богородица!

О, Пресвета Владичице моја, Дево Богородице, патеводителке, закрилнице и надеж за мое спасение! Ми претстои да тргнам на пат, и Тебе ти ги предавам и душата и телото. Целиот себе си се предавам на Твоето промислување и на Твојата сесилна по...

АКАТИСТ КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА (Кој секој ден го чита Акатистистот, Богородица нема да го остави сам ни сега, ниту на судот.)

„Акатистот се чита во повеќе прилики, а не само во постот. Светогорското предание вели дека Пресвета Богородица им се јавила на повеќе светогорци и им објавила дека, оние кои секој ден ќе го читаат нејзиниот акатист, таа нема да ги остави са...