ЗА ГОДИНИТЕ НА ЗЕМЈАТА – Свети Антониј Велики

Свети Антониј Велики ЗА ГОДИНИТЕ НА ЗЕМЈАТА „…А на тоа дека не треба да бидеме малодушни, нè поучуваат и зборовите на апостолот кога вели: ‘Секој ден умирам’ (1 Кор. 15, 31). Зашто ние нема да грешиме ако живееме како оние што умираат секој...

МОЛИТВА ЗА РОДЕНДЕН

МОЛИТВА ЗА РОДЕНДЕН: „ Ти благодарам, вечен Боже, што со твојата преголема милост ме удостои да доживеам до овој празничен ден, со кој започнува новата година од мојот живот. Ти се молам Господи, дарувај ми здравје, мудрост и послушание, за...

Зошто неделата, а не саботата ја запазуваме како ден за одмор? ( На ваши прашања одговара отец Горан Стојчевски)

Замолувам за одговор: „Шест дена нека се работи, а седмиот ден е сабота, ден за одмор, посветен на Господ. Секој кој ќе работи и во саботен ден, нека се предаде на смрт. Излез 31: 15 Тогаш зошто Неделата ја запазуваме како ден за одмор или п...

Но што е со ”ситните“ гревчиња? (Три поуки)

Три поуки Спечалил наемникот 3 златника и отишол во меаната да јаде. А таму бука – галамџии и мајтапџии куп. И додека чекаше да го послужат забележа во темниот агол маса и старец кој седеше сам. Единствениот кој молчеше во меаната. Кога праш...

Се покорувам, посрамен, поплавен од покајни солзи…!

ОБМИСЛИТЕЛОТ И СОЗДАТЕЛОТ НА ПОСТОЕЊЕТО И ВЕЧНОСТА И ЧЕСТИЧКАТА ОД МОМЕНОТ ….Мугри, зазорува, се будам отварам очи – па мижурам, полека се  извлекувам од постела, станувам се тетеравам, чекорам без рамнотежа полусвиткан, се напрегам да му се...

ДА СЕ БИДЕ ХРИСТИЈАНКА ! (Поуки до современата жена)

ДА СЕ БИДЕ ХРИСТИЈАНКА (За женското сужење) Схиархимандрит Илија Ноздрин – Баќушка Илија, често зборувате дека машкиот ментален склоп, кога разумот доминира над чувствата, е најдобар за спасение. Но, жените мироносици воопшто не размислувале...

Кои беа жените Мироносици?

„ Светителот учи дека Христовото Воскресение е обновување на човечката природа и оживување, пресоздавање и враќање во бесмртниот живот на првиот Адам. Првиот Адам, по неговото создавање прва го виде жената, затоа што во тој час немало никој...

Некој сакаше да ме престраши до самиот раб на човечката издржливост! (Исусовото Име ме спаси)

…Но, уште не сум завршила со новите настани и искушенија, кои сѐ повеќе наидуваа. Првото се случи пред две години, кога најмногу верував дека сум заштитена со најмоќните орудија на верата. Тоа невнимание и гордост беше плоден терен за лошите...