СИЛАТА ШТО МИ ГО ПАРАЛИЗИРА ТЕЛОТО ВО ПОЛУСОН… (На ваши прашања одговара отец Горан Стојчевски)

Здраво! Верник сум голем, почитувам се` што е свето секоја вечер си легнувам со молитва и се будам исто така со молитва. Таа ноќ истото го направив но некаде околу 2 часот после полноќ осетив силно  гушење и притисок како нешто врз мене да с...

СТАРЕЦ САМПСОН (Mолитва кон Господа после примањето на Светата Причест).

СТАРЕЦ САМПСОН (молитва после примањето на Светата Причест). Дарувај ми слух, да Те слушам, дарувај ме да Те вкусам, дарувај ми нозе за да Ти пријдам. Дарувај ми срце, да Ти се плашам, дарувај ми срце да Те сакам. Одземи се мое од мене и да...

СОКРАТ – ПРОСЕЈ НИЗ ТРИ СИТА ! (Сократов текст, за кој никој не знае)

ПРОСЕЈ НИЗ ТРИ СИТА – СОКРАТОВА ПРОВЕРКА 9. Божја заповед: Не сведочи лажно, не озборувај! Големиот античкиг философ, Сократ, го сретнал некој познаник и веднаш по поздравот го прашал: – Знаеш ли штотуку што чув за еден твој пријател? – Само...

НЕМОЈ НИКОГО ДА НАВРЕДИШ!

СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) Секако, претпазливоста во држењето е – мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави – пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериозно....

Таа е врв и совршенство на се` свето!

Пресвета Богородица е Мајка на Бог, и оттаму Мајка на сѐ божествено, сѐ свето, сѐ небесно, сѐ вечно, сѐ богочовечко, сѐ најдобро, сѐ најубаво. Од сѐ добро, Таа е најдобра; од сѐ свето, Таа е најсвета; од сѐ чисто, Таа е најчиста; од сѐ прекр...

ЈАС ВООПШТО НЕ СУМ ДОБАР МОНАХ! СТАРЕЦОТ ТИХОН (Уште жив, старецот умрел за светот)

Отец Тихон живеел скромно, немал скоро ништо што се сметало неопходно за живот. А тоа што го имал било толку старо, речиси за фрлање. Но, духовното око имало што да види во таа патријархална беда, бидејќи се’ во ќелијата на старецот имало п...

БЛИЖНИОТ („He барам ме љубат ли мене, барам, ги љубам ли јас другите?”)

БЛИЖНИОТ • Твојот ум, поучен од Евангелието, ќе се смири пред секој ближен, кога во него ќе Го види Христа. Сите кои во Христа се крстија, во Христа се облекоа. Co било што и како и да се оскверниле себеси – ризата Христова, се’ до Неговиот...

КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАМЕ СО СЛАБОСТИТЕ НА БЛИЖНИОТ? (Свети Игнатиј Брјанчанинов )

БЛИЖНИОТ – неговите слабости • Некои постат, живеат осамено, Го молат Бог за скротување на похотата на својата природа, но притоа си дозволуваат себеси да зборуваат лошо за ближните, да ги прекоруваат и да ги осудуваат, да им се потсмеваат –...