СРЕДАТА – ДОГОВОРОТ НА ЈУДА ЗА ПРЕДАВСТВО ЗА САМО ТРИЕСЕТ СРЕБРЕНИЦИ!

Колку мрзок бил за Господа тој бакнеж на предавникот! Бакнеж – знакот на љубов – Јуда го претворил во знак на најгнасно вероломство. Но, Господ не го свртел лицето од устите на Јуда, туку му рекол: „Пријателе, зошто си дошол?“ (Мат.26,50). Г...

ВЕЛИКОПОСТНА МОЛИТВА на Свети Ефрем Сирин

ВЕЛИКОПОСТНА МОЛИТВА на Свети Ефрем Сирин Господи и Владико на мојот живот, не давај ми дух на мрзливост, униние, властољубие и празнословие. Дарувај ми мене, твојот слуга, дух на целомудрие, смиреноумие, трпение и љубов. Да, Господи и Цару,...

„БЛАГОДАРЕТЕ ЗА СЕ`“! (И за сите страдања?…)

БЛАГОДАРЕЊЕ • Поставете си правило секојдневно да My благодарите на Господа за вашата чаша, т.е. за болестите и за сите страдања, за судбината на вашите ќерки; co благодарење на Бога посебно се оттргнуваат лошите помисли: кога ќе наидат такв...

РАЗУМ ПАДНАТ!

РАЗУМ ПАДНАТ • Лажно наречен разум, тоа е начин на размислување и просудување, кој умот го усвоил по човековиот пад. Како последица на падот, тој има карактер на самоизмама, а како последица на лагата и измамата тој не ја прима Вистината – Х...

АНГЕЛИ!

АНГЕЛИ • Зборот ангел значи „весник”. Тој назив ангелите го добиле заради начинот на своето служење за спасение на човечкиот род, заради што ги употребува Себлагиот Бог и што тие го исполнуваат co света ревност и љубов. Апостол Павле рекол:...

ОДЛУЧЕТЕ СЕ ВЕЌЕ ЕДНАШ – ЗА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ИЛИ ЗА ЦАРСТВОТО ЗЕМНО! – Митрополит Струмички Наум / MAKE A CHOICE – THE KINGDOM OF HEAVEN OR THE KINGDOM OF EARTH – Metropolitan Naum of Strumica

Зошто истите луѓе што Го внесуваат и дочекуваат во слава Богочовекот Христос во Ерусалим (види: Матеј 21, 1–11), по само неколку денови на најразлични начини се одрекуваат од Него? (види: Лука 23, 1–25). Од истата причина како и ние денес – со та...

Беседа за празникот Цветници

Денес го празнуваме споменот на величественото влегување на Господа во Ерусалим. Тоа е еден од највпечатливите моменти во овоземниот живот на Спасителот. За да можеме поживо да си го претставиме тоа случување и од него да извлечеме поголема поука...

ЗА БОЛЕСТА! (Старец Ефрем Филотејски)

ЗА БОЛЕСТА – СТАРЕЦ ЕФРЕМ ФИЛОТЕЈСКИ Довери My ro своето здравје на Бога. Ако болеста или лекарот те принудат на нешто, прифати го тоа co надеж дека на тој начин Бог ќе го направи тоа што сака. Се разбира дека нашето самоодрекување не треба...