КАЗНА ЗА СРЕБРОЉУБИЕТО – (Старец Нифонт)

Една сабота Нифонт отишол на вечерна во црквата на Свети Анастасиј. Во текот на службата ја здогледал Пресвета Богородица како доаѓа и застанува меѓу народот. Зад неа се појавиле Божествените апостоли и уште неколку светители. Малку потоа т...

За безнадежноста и очајанието

За да бидеме посилни, треба да помниме дека постојано нѐ очекуваат неочекувани разочарувања, маки кои не можеме да ги предвидиме, страданија, таги што како бура ќе ја снајдат нашата душа, но да сме свесни за неочекуваната радост што како на крил...

АКО УМОТ НЕ СЕ ОСВЕТУВА, МУДРОСТА ЗА НИШТО НЕ Е КОРИСНА! (Св. Пајсис Светогорец)

Светското знаење и образование МУДАР ЧОВЕК Е ОНОЈ ШТО Е ОЧИСТЕН Ако човек не го остри /изострува/ умот по Бога, туку го остри со злоба, се предава себеси на ѓаволот. Подобро би му било да го изгуби паметот за да има барем некое оправдување н...

Покајанието раѓа вера

Чедо Тимотеј, ти во сè биди трезвен, претрпи зло, направи дело достојно на евангелист, службата своја исполнувај ја добро! ашто јас веќе станувам жртва, а времето на моето одење настапи. Добро се борев, патот го завршив, верата ја запазив; понат...

Обрезание, по срце и уши

За полесно да го сфатиме настанот на обрезанието на Богочовекот Христос, најнапред треба да се потсетиме на две работи. Прво, на зборовите Христови: „Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги пониш...

Зошто на празникот на свети Василиј се става златник или паричка, а не на Бадник

Историјата на «василопитата» е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помаг...

Кратко житие на свети Василиј Велики

Роден е во времето на царот Константин. Уште како некрстен петнаесет години во Атина ги изучуваше философијата, реториката, астрономијата и сите други светски науки на она време. Школски другари му беа Св. Григориј Богослов и Јулијан, подоцна цар...

Љубовта е доволна

Одржувам онлајн-пријателство со една жена која работи со бездомници во еден голем канадски град. Понекогаш ми поставува теолошки прашања. Понекогаш ми пренесува некаква тажна приказна и ме замолува да се помолам за некого. За себе вели дека е пр...