Од дневникот на еден свештеник – психолог

Бесмртноста – одмор или служење? Бесмртноста не е одмор, туку делателност [работа, активност]. Човекот е устремен или кон одморот (кон детството), или кон бесмртноста (кон делателноста без крај). Работа со Бога и во Бога. Во Бога за човекот нема...

Света маченичка Татјана Римска

Светата маченичка Татјана е родена во Рим, oд мнoгу пoзнати рoдитeли. Под влијание на нејзиниот побожен татко станала христијанка, а потоа и ѓакoниса при црквата. Пo смртта на царoт Хeлиoгабал, вo Рим царувал шеснаесетгодишниот цар Алeксан...

КОЛКУ ПАТИ ДЕНЕС НЕКОГО ОСУДИВ? (Како да се бориме со осудувањето – Св. Теофан Затворник)

Како да се бориме со осудувањето – Св. Теофан Затворник “Се вовлекувам во разговори и паѓам во гревот на осудувањето. Се трудам да не осудувам и злословам. Додека молчам – ништо, но штом проговорам, како некакво помрачување да ме спопаѓа. До...

ХРИСТИЈАНИ ЛИ СЕ ТИЕ ЛУЃЕ? (Св. Јован Кронштатски)

За безредниот живот на верниците и клирот – Св. Јован Кронштатски Колку е жално да гледаме дека на Господови празници непријателот го зема од христијаните својот данок, многу голем данок, и колку поголем е празникот, толку повисок данок пл...

Свештеникот цинично се шегува, се разболел или пие. Што се случува со него?

„Денеска свештеникот е и шнајдер, жетвар, благајник и сметководител, а не само молитвеник“. Имено затоа денес свештеникот „изгорува“ (појава на психичка измореност од работа која резултира со незаинтересираност и суров однос). Емоционално...

Во што не помага Бог?

Кај евангелистот Лука има една епизода што зафаќа само два стиха, иако според својата содржина е исклучително важна за разбирањето на многуте ситуации во нашиот живот. Тоа е глава 12. Еден од слушателите Му се обраќа на Христос со молба: „Учителе...

СУДЕА КОРИСТЕЈЌИ ГО ПРАВОТО ЗА ДА ЈА ПОКРИЈАТ НЕПРАВДАТА…

ИДНИОТ СУД Веќе ce беше стемнило. Светителот само што ја завршил својата редовна ноќна молитва. Се спружил преку камењата, како што имал обичај, да поспие. Но сонот не доаѓал. Времето поминувало. Дошло полноќ, а тој се’ уште co отворени очи...

Допир до Христос

Недела по Богојавление Целото Евангелие или Добра вест се однесува на воплотувањето на Христос, Синот Божји и во него читаме за Раѓањето од Пресвета Богородица во Витлеем, за Обрезанието, за Неговата проповед во храмот на дванаесетгодишна...