БЛАГОСЛОВИ ГИ ГОСПОДЕ МОИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ И ЈАС ГИ БЛАГОСЛОВУВАМ И НЕ ГИ КОЛНАМ ! (Молитва за благослов на непријателите)

МОЛИТВА ЗА БЛАГОСЛОВ НА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ на Св. Николај Охридски и Жички Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам и не ги колнам. Непријателите повеќе ме истуркаа во Твојата прегратка, отколку пријателите. Пријателите м...

КАКО СЕ ПРЕПОЗНАВА ОНОЈ СО ВИСТИНСКО СМИРЕНИЕ?

ВИСТИНСКОТО СМИРЕНИЕ Смирението доаѓа како последица на духовното совршенство. Вистинското смирение има основи во внатрешниот човек. Тоа е одраз на внатрешната благодат во душата, сјајот на нејзините добродетели и нејзините духовни украси. В...

МОЛИТВА ЗА МИР!

МОЛИТВА ЗА МИР Човекољубив Господи, Боже на љубовта и мирот, побрзај и простри ја над нас Твојата моќна закрила. Не допуштај раздорите и гневот да ги разделат народите и направи да заживеат за мир во светот, благословен од Тебе, зашто Ти ни...

Старец Пајсиј : лицето на Господ и Богородица имаат боја на зрело жито.

Чудесни случувања на старецот Во времето кога старец Пајсиј сè уште живееше во ќелијата на Светиот Крст, една вечер додека ја кажуваше Исусовата Молитва, покривот од неговата ќелија одненадеж бил отстранет и на неговото место јасно го видел...

КОГО ОПЛАКУВАШ?

КОГО ОПЛАКУВАШ? Ја прашaв солзата – која си Ти? Од кој извор таговна радост носиш ? Ако само мене ме оплакуваш, да пресушиш за век! И дојди ми како болка, кога за другиот болуваш, дојди како радост, кога со другиот се радуваш, дојди како уте...

БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ОД ЛУКАВИОТ КОЈ МЕ СОПНУВА!

Заблагодари Ѝ се на најбрзата Застапничка, нашата Господарака Богородица, Пречистата, премилосрдната Дева Марија, Која согласно нашата усрдна молитва нѐ спасува од ѓаволските ранувања и угнетувања. Погледни кон Неа со очите на срцето во Свет...

Недела на Света Марија Египетска

Недела на Света Марија Египетска е петтата и последната недела на Велигденскиот пост. Со неа започнува последната недела на Светата Четириесетница; се празнува споменот на преподобната Марија Египетска, покајана блудница. После оваа недела доаѓа...

„Кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга!“- Митрополит Струмички г. Наум /”Whoever among you wants to be greater, shall be servant to all!” – Metropolitan of Strumica Naum

Тогаш пристапија кон Него Заведеевите синови, Јаков и Јован, и рекоа: „Учителе, сакаме да ни направиш она што ќе побараме“. Он ги праша: „Што сакате да ви направам?” А тие Му одговорија: „Дај ни да седнеме до Тебе, едниот оддесно, а другиот одлев...