​ЛУЃЕТО ЌЕ ЗАБОРАВАТ НА БОГА

– Св. Игнатиј Брјанчанинов...Кога Фарисеите заминале од Господа, Он тогаш им рекол на своите ученици дека знакот за крајот на светот и близината на Второто Доаѓање ќе биде невообичаениот материјален напредок: луѓето ќе заборават на Бога, ќе го забора...

Бог го има последниот збор

Освен што се зборува единството на верата и медицината, документарниот филм „Бог го има последниот збор“ содржи и сведочења за чудесни исцелувања на пациенти, кои современата медицина неможеејќи да ги излекува ги прогласува за неизлечиви. Сведоштвата...

Зошто кадиме со темјан

Tемјанот од древни времиња претставува ароматна смола, која извира од рецките (резовите) на стеблото на дрвото Ливан, па оттаму доаѓа името „темјан“ (incision – рез; incense – темјан). Препорачливо е дома да се покадува со темјан редовно, секогаш при...

Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Св. старец ПаисијПотребно е многу да се внимава. Неуредното и невнимателно живеење е препрека за божествената благодат. Најголема препрека за приближување на благодатта Божја е недостигот на чистота. Колку понепослушни се младите, толку повеќе се...

За крштевањето на младенците. За називот „Јеховини сведоци“ – Спор со Јеховини Сведоци (IV)

За крштевањето на младенците Јеховин сведок: Јас би сакал да го разгледаме прашањето за крштевањето на младенците. Ние веруваме дека крштението може да биде извршено само над доволно возрасни лица, за истите да можат да бидат поучени: „Затоа одете...

РОДИТЕЛИ, НЕ ГИ ПРЕДАВАЈТЕ ДОБРОВОЛНО ДЕЦАТА ВО РАЦЕТЕ НА САТАНАТА!

– Архимандрит Дамаскин (Извадок од беседата на Рождество на Пресвета Богородица) ...Сè повеќе слушам и сè повеќе зема замав уште една лоша појава, за која сакам сега да зборувам, но најнапред, сите оние коишто ќе се препознаат, ги замолувам со...

Отец, благослови

десетто послание до нас, самите „Ако не го пронајдеш Христос пред вратата кај просјакот, нема да го пронајдеш ни во путирот“.Св. Јован Златоуст Одамна имаме заборавено на благословите. Да побараме благослов, да дадеме благослов, да започнеме нешт...

Препораки за две книги

Неодамна излезе од печат книгата „Вистинската слобода: романски новомаченици и исповедници“, во издание на Струмичката епархија, a по повод педесет години од возобновувањето на автокефалноста на МПЦ – ОА. Во книгата се опфатени житија и поуки на...