РАЗУМ ПАДНАТ!

РАЗУМ ПАДНАТ • Лажно наречен разум, тоа е начин на размислување и просудување, кој умот го усвоил по човековиот пад. Како последица на падот, тој има карактер на самоизмама, а како последица на лагата и измамата тој не ја прима Вистината – Х...

АНГЕЛИ!

АНГЕЛИ • Зборот ангел значи „весник”. Тој назив ангелите го добиле заради начинот на своето служење за спасение на човечкиот род, заради што ги употребува Себлагиот Бог и што тие го исполнуваат co света ревност и љубов. Апостол Павле рекол:...

ОДЛУЧЕТЕ СЕ ВЕЌЕ ЕДНАШ – ЗА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ИЛИ ЗА ЦАРСТВОТО ЗЕМНО! – Митрополит Струмички Наум / MAKE A CHOICE – THE KINGDOM OF HEAVEN OR THE KINGDOM OF EARTH – Metropolitan Naum of Strumica

Зошто истите луѓе што Го внесуваат и дочекуваат во слава Богочовекот Христос во Ерусалим (види: Матеј 21, 1–11), по само неколку денови на најразлични начини се одрекуваат од Него? (види: Лука 23, 1–25). Од истата причина како и ние денес – со та...

Беседа за празникот Цветници

Денес го празнуваме споменот на величественото влегување на Господа во Ерусалим. Тоа е еден од највпечатливите моменти во овоземниот живот на Спасителот. За да можеме поживо да си го претставиме тоа случување и од него да извлечеме поголема поука...

ЗА БОЛЕСТА! (Старец Ефрем Филотејски)

ЗА БОЛЕСТА – СТАРЕЦ ЕФРЕМ ФИЛОТЕЈСКИ Довери My ro своето здравје на Бога. Ако болеста или лекарот те принудат на нешто, прифати го тоа co надеж дека на тој начин Бог ќе го направи тоа што сака. Се разбира дека нашето самоодрекување не треба...

СОВРШЕНО Е КОГА НЕ СЕ МОЛИМЕ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЈЕ (?)

ДА И’ СЕ ПРЕПУШТИМЕ СО ДОВЕРБА НА БОЖЈАТА ЉУБОВ Кога ќе My ce предадеме на Христос, нашиот духовен организам се смирува, па како резултат на тоа го има нормалното природно функционирање на органите и на жлездите. Тоа има влијание врз се’. Оз...

“БОГОРОДИЧКЕ МОЈА, НАПРАВИ ОВОЈ ДА ГО СЛАВИ ТВОЕТО ИМЕ!”

“БОГОРОДИЧКЕ МОЈА, НАПРАВИ ОВОЈ ДА ГО СЛАВИ ТВОЕТО ИМЕ!” Слушнете да ви кажам што мене ми се случи. Еднаш одев кон моето село преку Халкида. Кај железничката станица во Халкида видов едно дете качено на коњска кола и се обидуваше да ги поми...