Андреј Тарковски: „Верата е единственото нешто што може да го спаси човекот“

Интервју со Шарл-Анри де Брант [1] Прв дел од интервјуто во два дела Шарл-Анри де Брант. Постои мислење дека во Вашите филмови, особено во „Жртвопринесување“, често се среќава преплет на мотиви, навејани од христијанските претстави (н...

Радио-емисија: Вознесение Господово

„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч. Вознесение Господово (30 мин.).Уредник: Ирена Кепеска. Тон-мајстор: Игор Димов. Спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска. Тропар на Вознесение Господово. Се вознесе во слава Хри...

Личноста на Господ Исус Христос

Центар на православното христијанство е личноста на Господ Исус Христос. Таа личност е извор на секое знаење за Бога. Господ Исус Христос е „Врата“ (Јован 10, 7) на православниот духовен живот, исто така и „Патот“, Вистината и Животот“ (14, 6). Секој...

Недела на слепиот. Беседа: Светлина на светот.

Во денешното евангелие за Христовото дарување вид на човекот што бил роден слеп, нашиот Господ за себе вели: Јас сум светлината на светот (Јн.9:5).“ Чудото за кое слушавме денес не е само чудо на исцелување, тоа е и чудо на создавање. Човекот бил...

Живототворение, втор дел

(претходно: прв дел) Гледишта, ставови, случаи Според Американското здружение за плодност (AFS), во основа постојат три гледишта на етичкиот статус на ембрионот. Според првото, ембрионот што настанува веднаш после оплодувањето е, всушност, човек...

Последици од абортусот

претходно: прв дел | втор дел | трет дел Абортусот или прекинувањето на бременоста е кратка интервенција која кај жените остава трајни последици. Компликациите зависат од многу фактори, како што се: здравствената состојба и староста на жената, д...

Абортусот не е контрацепција

Трет дел од „Планирање семејство или избирање живот“Претходно: прв дел | втор дел Абортусот (пометнување) е намерно или спонтано прекинување на бременоста со отстранување или исфрлање на ембрионот или фетусот од матката. Абортусот може да наста...