Дали е во тебе духот на благодатта?

Тешејќи ги Своите ученици, Господ им вели дека за нив е подобро Тој да се вознесе на небесата. Оти, вознесувајќи се, наместо Себе ќе им Го испрати Духот Утешител. Светиот Дух се симнал и пребива во Црквата, совршувајќи го делото Христово во секо...

Оној што се бои од Бога…

Затоа започнав да ви кажувам: блажен е оној човек кој се бои од Бога, бидејќи вистина тој е мудар човек, и тој ќе има блаженство и во овој век и во идниот век. Оној што се бои од Бога не сака да го зема туѓиот имот. Оној што се бои од Бога н...

ЗА ГОРДОСТА! Свети Антониј Велики

Ѓаволот, кој паднал од небесната слава поради својата гордост, непрестајно прави напори да ги вовлече во паѓање и сите оние, кои сакаат да пристапат кон Господа, на ист начин како што паднал и тој: преку гордоста и љубовта кон суетната слава...

СИМБОЛ HA BEPATA

Верувам во Едниот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, на се’ видливо и невидливо. И во Едниот Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови; Светлина од Светлината, вистински Бог од вист...

Љубовта преобразува! (Писмо)

ПИСМО Еден свештеник од далечен и голем град бил особено вреден и пожртвуван. Многу се грижел за своите парохјани. Средувајќи го летописот на црквата се сетил на една своја стара парохјанка која неодамна се разболела. Таа живеела сама, немал...

Едно од чудата на Свети Никола!

Едно од чудата на Свети Никола Големиот угодник Божји поживеа многу години во градот Мир, блескајќи co Божествени украси. Откако достигна длабока старост, светителот и’ го исплати општиот долг на човечката природа, а претходно малку одболеду...

ПРАВОСЛАВНАТА ПСИХОТЕРАПИЈА (доктор Дмитриј Авдеев, православен психотерапевт)

Разговор co доктор Дмитриј Авдеев, православен психотерапевт од Москва МОЖНОСТИТЕ HA ПРАВОСЛАВНАТА ПСИХОТЕРАПИЈА BO ЛЕКУВАЊЕТОHA ДУШЕВНИТЕ БОЛЕСТИ …. Областа co која се занимавате се нарекува православна психотерапија. He звучи ли тој поим...

ЗА БОЛЕСТА! (Старец Ефрем Филотејски)

ЗА БОЛЕСТА – СТАРЕЦ ЕФРЕМ ФИЛОТЕЈСКИ Довери My го своето здравје на Бога. Ако болеста или лекарот те принудат на нешто, прифати го тоа co надеж дека на тој начин Бог ќе го направи тоа што сака. Се разбира дека нашето самоодрекување не треба...