ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Отец Стефан Фриман: Гревовите народни

Дали може народот да згреши? Ако може, како тоа да биде простено? Сториите и пророчките писанија на Стариот завет се преполни со примери на народен грев. Таму има стории за Бог како се справува со индивидуи, но, генерално, Неговото внимание се чини...


Побратимството

ПОБРАТИМСТВОТО Побратимството (или: посестримството) претставува институција на обичајното право кај Јужните Словени, која се состои од сојуз на две или повеќе лица од еден или различен пол, а не се заснова на крвна или имотно-наследна врска, туку на...


Пастирска грижа за затворениците

ПАСТИРСКА ГРИЖА ЗА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ Меѓу луѓето, кои се одликувале со неуреден и непримерен живот, особена пастирска грижа очекуваат оние, кои заради некакви тешки злосторства, лишени се од слобода и се наоѓаат во затвор, на одлежување на затворската к...


Отечки изреки (5)

Подобро е да јадеш месо и да пиеш вино, а да не го јадеш братот со клевета. ава Иперхиј Имаше еден човек што јадеше многу и сè уште беше гладен, и друг што јадеше малку и беше наситен. Оној што јадеше многу и пак беше гладен прими поголема награда од...


Што е свештенството?

Анонимни коментари од православни свештеници Неодамна ми се појави една идеја да побарам од православните свештеници да ми напишат збор-два за свештенството – нешто искрено и анонимно. Се восхитив на одговорите што ги добив, од опитни свештеници, од...


Иларион Алфеев: Симфонијата на надворешните црковни врски (2)

Втор и последен дел од интервјуто – Вие така бестрашно се нурнавте во сферата на Јохан Себастијан Бах. Познато е дека врв на неговата вокално-драматична музика станал токму ораториумот „Страданија според Матеј“. Колку тој е во созвучност со Вашето т...


Иларион Алфеев: Симфонијата на надворешните црковни врски

прв дел од интервјуто во два дела со архиепископот волоколамски Иларион Символика: од служба на служба – Владико, до неодамна Вие богослужевте во еден од најмузикалните градови на светот – Виена. Таму живееле и твореле највеличествените композитори...


За венците при погребите

ЗА ВЕНЦИТЕ ПРИ ПОГРЕБИТЕ Евангелското учење за бесмртноста на душата, е едно од основните вистини на нашата православна вера. Божјиот Син затоа и дошол на земјава, постана човек, умре и воскресна, за нам да ни осигура бесмртност, та секој, кој го сл...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski