Категорија : Духовност

by Super Admin - 6 days ago

Газени како земјата, а блажени ! (кратка поука)

‘Блажени се оние луѓе кои успеале да бидат како ЗЕМЈАТА. Таа иако газена од сите, на сите со љубов им помага да растат и сите грижливо ги храни, како добра мајка ,која при создавањето ни дала вештество за нашето тело. Исто така, земјата со р...

by Super Admin - 6 days ago

Газени како земјата, а блажени ! (кратка поука)

‘Блажени се оние луѓе кои успеале да бидат како ЗЕМЈАТА. Таа иако газена од сите, на сите со љубов им помага да растат и сите грижливо ги храни, како добра мајка ,која при создавањето ни дала вештество за нашето тело. Исто така, земјата со р...

by Super Admin - 6 days ago

Кој фрла прашина спроти ветрот, прашината му се враќа во очите ! (поука)

Кој ќе се огреши кон физичкиот свет, бива казнет физички. Кој ќе се огреши кон моралниот свет, бива казнет и физички и морално. Кој ќе се огреши кон духовниот свет, бива казнет физички, морално и духовно. Така: кој фрла прашина спроти ветрот...

by Super Admin - 6 days ago

Кој фрла прашина спроти ветрот, прашината му се враќа во очите ! (поука)

Кој ќе се огреши кон физичкиот свет, бива казнет физички. Кој ќе се огреши кон моралниот свет, бива казнет и физички и морално. Кој ќе се огреши кон духовниот свет, бива казнет физички, морално и духовно. Така: кој фрла прашина спроти ветрот...

by Super Admin - 1 week ago

МОЛИТВА ЗА ПОЧИНАТИТЕ ЧЕДА!

МОЛИТВА ЗА ПОЧИНАТИТЕ ЧЕДА Господи Исусе Христе, Боже наш, Владико на животот и смртта, Утешителу на неволните, co скрушено и смирено срце прибегнувам при Тебе и Ти се молам: Спомни го, Господи во Твоето Царсгво Твојот починат служител (служ...

by Super Admin - 1 week ago

МОЛИТВА ЗА ПОЧИНАТИТЕ ЧЕДА!

МОЛИТВА ЗА ПОЧИНАТИТЕ ЧЕДА Господи Исусе Христе, Боже наш, Владико на животот и смртта, Утешителу на неволните, co скрушено и смирено срце прибегнувам при Тебе и Ти се молам: Спомни го, Господи во Твоето Царсгво Твојот починат служител (служ...

by Super Admin - 1 week ago

Стремете се достојно кон повикот за кој сте повикани…!

Свети Филитеј Зарвактос Мнозинството архиереи и свештеници повеќе се грижат за нивните скапоцени олтари, одежди и блескави раса, отколку за нивните дела. He велам дека архиерејот или свештеникот треба да изгледа гнасен, нечист, парталав – да...

by Super Admin - 1 week ago

Стремете се достојно кон повикот за кој сте повикани…!

Свети Филитеј Зарвактос Мнозинството архиереи и свештеници повеќе се грижат за нивните скапоцени олтари, одежди и блескави раса, отколку за нивните дела. He велам дека архиерејот или свештеникот треба да изгледа гнасен, нечист, парталав – да...

by Super Admin - 1 week ago

Многупати co ист лек една личност се исцелува, а друга се разболува…

Денес навистина злото го надмина гревот на сите времиња, и секој духовен отец co страв Божји и совест е во тешка ситуација кога треба да примени икономија кон грешниците кои се исповедаат. Во денешната генерација духовниот отец мора да приме...

by Super Admin - 1 week ago

Многупати co ист лек една личност се исцелува, а друга се разболува…

Денес навистина злото го надмина гревот на сите времиња, и секој духовен отец co страв Божји и совест е во тешка ситуација кога треба да примени икономија кон грешниците кои се исповедаат. Во денешната генерација духовниот отец мора да приме...

by Super Admin - 1 week ago

БРАК И СЕМЕЈСТВО! (Старец Јосиф Ватопедски)

БРАК И СЕМЕЈСТВО Старец Јосиф Ватопедски Оваа тајна е голема, а јас ви зборувам за Христос и за Црквата” (Еф. 5, 32). Co овие зборови апостол Павле прави паралела помеѓу брачниот однос маж – жена^ co односот Христос – Црква. Како што Господ,...

by Super Admin - 1 week ago

БРАК И СЕМЕЈСТВО! (Старец Јосиф Ватопедски)

БРАК И СЕМЕЈСТВО Старец Јосиф Ватопедски Оваа тајна е голема, а јас ви зборувам за Христос и за Црквата” (Еф. 5, 32). Co овие зборови апостол Павле прави паралела помеѓу брачниот однос маж – жена^ co односот Христос – Црква. Како што Господ,...

by Super Admin - 1 week ago

Не осветувај му се ниту директно, ниту индиректно!

Преподобен Марко Подвижник: „Невозможно е да се спаси поинаку, освен преку ближниот“. Слично расудуваат и учат сите Свети Отци; тоа е општо христијанско учење, учење на Црквата, учење Христово. Обрни внимание на стекнување љубов кон ближниот...