Акатист на свети Наум Охридски чудотворец

Кондак 1. Избран чудотворче, и посебен на Христа угоднику, кој на сите верни им излеваш исцеление и неистечиво море од чуда, од љубов те фалиме, преподобен Науме; имајќи слобода пред Бога, од сите беди ослободи нè за да ти воскликнуваме:...

ЧЕТИРИ ЗАВЕТА НА СВЕТИ НАУМ

Еден ден пред Божиќ кога свети Наум ја беше завршил Светата литургија во манастирот и ги беше пречестил монасите и народот, почувствувал дека му се приближува разделбата од овој свет. Гледајќи го монасите неговото бледо лице, од кој излегу...

Свети Никифор Лепрозниот

Пред неколку години (2012 год.), од страна на Цариградската патријаршија, преподобниот Никифор беше впишан во диптихот на светители на Светата православна црква. Токму 4/17 јануари е одреден за ден, во кој ќе се слави неговиот спомен. Но к...

ПОУКА ОД ПРЕПОДОБЕН СИЛУАН АТОНСКИ

Душата што е грешна, заробена од страстите, не може да има мир и да се радува во Господ дури и кога би владеела со сите богатства на светот, дури и кога би царувала над целиот свет. Ако на цар, кој весело царува и седи на престол во целата...

Кога се бориме со блудните помисли

Кога се бориме со блудните помисли, треба да се однесуваме како човек кој минува покрај кафеана, и кој го чувствува мирисот на месото што се приготвува, и до него допира чадот од скарата; ако сака да влезе во кафеаната, тој е слободен да влезе и...

ОПСЕДНАТИТЕ ОД ДЕМОН РЕАГИРААТ НА СЕ` ШТО Е СВЕТО (Старец Пајсиј)

Старче, како некој може да го разликува оној што е опседнат со демони од оној кој е психички болен? – Па, тоа и најобичниот, најнеискусниот лекар може да го разбере. Сите оние кои се опседнати со некој демон, кога ќе се најдат во близина на...

ДОАЃАЊЕТО НА САМАТА БОЖЈА ИКОНА

Кога Бог, Кој има власт над сите и преку Својот Логос го создаде човечкиот род, знаел, се разбира и за слабите страни на човековата природа, односно дека таа нема да биде во состојба самата по себе да Го спознае Творецот, па дури и да го сфа...