Категорија : Духовност

by Super Admin - 2 weeks ago

Свети Јован Шангајски и ноќта на вештерките

Преку изучувањето на англискиот јазик или како дел од наставните содржини, најпрво како забава, а потоа како навика, во нашата традиција навлегоа и се одомаќинија многу туѓи и комерцијални „празници“, како „денот на вљубенит...

by Super Admin - 2 weeks ago

Свети Јован Шангајски и ноќта на вештерките

Преку изучувањето на англискиот јазик или како дел од наставните содржини, најпрво како забава, а потоа како навика, во нашата традиција навлегоа и се одомаќинија многу туѓи и комерцијални „празници“, како „денот на вљубенит...

by Super Admin - 2 weeks ago

Житие на преподобна Параскева – Петка (Епиватска или Трновска)

(27 октомври) Нејзиното житие вели дека е родена во Епиват во Тракија меѓу Силиврија и Цариград, на брегот на Средоземното Море, кон крајот на Х век. Родителите ѝ биле побожни, а така ги воспитувале и своите деца. Имала брат...

by Super Admin - 2 weeks ago

Житие на преподобна Параскева – Петка (Епиватска или Трновска)

(27 октомври) Нејзиното житие вели дека е родена во Епиват во Тракија меѓу Силиврија и Цариград, на брегот на Средоземното Море, кон крајот на Х век. Родителите ѝ биле побожни, а така ги воспитувале и своите деца. Имала брат...

by Super Admin - 3 weeks ago

Светите Андроник и Атанасија

Во времето на византискиот цар Теодосиј Велики(1) во Антиохија живееше некој си човек по име Андроник, златар по занает. Андроник се ожени со ќерката на златарот Јован, која се викаше Атанасија, што значи бесмртност(2). И нав...

by Super Admin - 3 weeks ago

Светите Андроник и Атанасија

Во времето на византискиот цар Теодосиј Велики(1) во Антиохија живееше некој си човек по име Андроник, златар по занает. Андроник се ожени со ќерката на златарот Јован, која се викаше Атанасија, што значи бесмртност(2). И нав...

by Super Admin - 1 month ago

Неисполнување на заповедта за радоста

Дмитриј Семеник Сите знаеме дека ни е заповедано постојано да се радуваме: „А плодот на Духот е: љубовта, радоста, мирот, долготрпеливоста…“ (Гал. 5,22), „Радувајте се секогаш! Молете се постојано!  Благодарете за сè, оти так...

by Super Admin - 1 month ago

Неисполнување на заповедта за радоста

Дмитриј Семеник Сите знаеме дека ни е заповедано постојано да се радуваме: „А плодот на Духот е: љубовта, радоста, мирот, долготрпеливоста…“ (Гал. 5,22), „Радувајте се секогаш! Молете се постојано!  Благодарете за сè, оти так...

by Super Admin - 1 month ago

Те заборавиле?

(20 совети од познатиот грчки духовник о. Стефан Анагностопулос) Те заборавиле? Не ти се јавиле на телефон? Не се секирај. И пред сѐ, немој да се жалиш. Те онеправдале? Заборави го тоа. Те презреле? Радувај се. Те осудуваат...

by Super Admin - 1 month ago

Те заборавиле?

(20 совети од познатиот грчки духовник о. Стефан Анагностопулос) Те заборавиле? Не ти се јавиле на телефон? Не се секирај. И пред сѐ, немој да се жалиш. Те онеправдале? Заборави го тоа. Те презреле? Радувај се. Те осудуваат...

by Super Admin - 1 month ago

За злопамтењето

(Слово деветто, Лествица) Благословените и свети добродетели наликуваат на лествицата на Јаков, а пак нечестивите зла на синџирот кој падна од рацете на врховниот апостол Петар (види Дела 12,7). Бидејќи првите, како што една...