ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

КАНОНАРХИСУВАЊЕ НА МРАЧНИТЕ СИЛИ (..како очите на расипана риба – Старец Пајсиј)

КАНОНАРХИСУВАЊЕ НА МРАЧНИТЕ СИЛИ Денес кутрите деца ги упропастуваат co разни теории. Затоа се збунети и зашеметени. Детето сака едно, а прави друго. Сака да оди на едно место, но духот на времето го носи на друго. Темните сили, заведувајќи ги децата...

ЉУБОВТА БЕЗ РАСУДУВАЊЕ ГИ УПРОПАСТУВА ДЕЦАТА

ЉУБОВТА БЕЗ РАСУДУВАЊЕ ГИ УПРОПАСТУВА ДЕЦАТА Забележав дека денешните деца, особено студентите, трпат штета од своите семејства. Иако тоа се добри деца, ce неспособни. He мислат, бесчувствителни се. Пропаѓаат, родителите ги расипуваат. Бидејќи родите...

Разликата помеѓу знаењето на светите ангели и знаењето на демоните

Глава 22. Каква е разликата помеѓу знаењето на светите ангели и знаењето на демоните. За добрите ангели секое знаење за телесните и времени нешта , со кои се гордеат демоните, нема никакво значење; но ова не е затоа што тие не ги знаеле овие нешта, т...

„Го мразам гревот, но живеам во страстите…

МУ СЕ ПОТЧИНИВ НА ГРЕВОТ… „Го мразам гревот, но живеам во страстите; се откажувам од беззаконијата; но без да сакам му се покорувам на задоволството. Јас му ја потчинив мојата природа на гревот и тој, откако ја поткупил мојата слободна волја, п...

ИСЧЕЗНА ДУХОТ HA ПОЖРТВУВАНОСТА (Нова генерација) – Старец Пајсиј

Нова генерација ИСЧЕЗНА ДУХОТ HA ПОЖРТВУВАНОСТА Денешните луѓе, барем повеќето од нив, никогаш не ja почувствувале радоста од пожртвуваноста затоа што не го сакаат трудот. Завладеаја: мрзливоста, удобноста, изобилството на олеснувања. Исчезнаа: трудо...

Против лечењето кај бајачи – Свети Јован Златоуст (Последиците од одењето кај бајачи се големи…)

Против лечењето кај бајачи – Свети Јован Златоуст Великиот отец и учител на Црквата, светиот Јован Златоуст, многу зборувал против вражачите, бајачите и гатачите и ги предупредувал луѓето кај нив никако да не се лечат. Неговите зборови и денес...

“Тешко на оние кои без вино се опиваат”! (Св. Василиј Велики)

СВЕТИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ – ЗА ПОСТОТ Постот е скапоцен дар Божји. Прастара установа, која се зачувала како отечко наследство и достигнала до нашите дни. Примете го постот со радост. Примете го сиромашни својот другар. Примете го слуги вашиот одмор....

И кога немаме ништо, да бидеме уверени, дека имаме се`! (Преподобен Симеон Нов Богослов)

Преподобен Симеон Нов Богослов Верата се состои од ова: да бидеме готови да умреме за Христа и за Неговите заповеди, со увереност – дека таквата смрт дава живот; сиромаштијата да ја сметаме за богатство, а немоќта и немаштијата за вистинска сла...

Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski