Категорија : Духовност

by Super Admin - 4 months ago

Црквата и политиката

Дали нафтоводот Кистоун треба да се изгради? Дали глобализацијата е добро нешто? За која политичка партија треба да гласам? Овие прашања беа причина за многу дебати, викотници и масовни протести, а понекогаш и насилства. Прашањето е:...

by Super Admin - 4 months ago

Што е вистина? [аудио]

„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч. Што е вистина?  (1 дел, 20 мин.).Екипата на Македонско Радио во состав:уредник: Ирена Кепеска, тон-мајстор: Весна Спасовска, спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска,подготви од...

by Super Admin - 4 months ago

Што е вистина? [аудио]

„Православна Ризница“ на Македонско радио 1. Секоја Среда од 18:30 ч. Што е вистина?  (1 дел, 20 мин.).Екипата на Македонско Радио во состав:уредник: Ирена Кепеска, тон-мајстор: Весна Спасовска, спикери: Часлав Митрички, Анета Трпевска,подготви од...

by Super Admin - 5 months ago

Поуки за бракот од старец Емилијан Симонопетриски

Љубовта е подражавање на Христа, зашто „Он прв нѐ возљуби“. Оттука, кога љубам, значи дека ми е даден дар, сум добил благодат Божја и Го подражавам Христа. + + + Во бракот, се чини, стапуваат двајца. Но, не се двајца, туку тројца. Се венчава ма...

by Super Admin - 5 months ago

Охрид го чествува илјадагодишниот јубилеј на Охридската архиепископија

Вчера и денес (27. и 28. мај 2018 г.) Охрид го чествуваше илјадалетниот јубилеј на Охридската архиепископија. Синоќа во катедралната црква „Света Софија“ се одржа Свечена академија на која присуствуваа поглаварот на МПЦ-ОА, Блаженејшиот архиепи...

by Super Admin - 5 months ago

Охрид го чествува илјадагодишниот јубилеј на Охридската архиепископија

Вчера и денес (27. и 28. мај 2018 г.) Охрид го чествуваше илјадалетниот јубилеј на Охридската архиепископија. Синоќа во катедралната црква „Света Софија“ се одржа Свечена академија на која присуствуваа поглаварот на МПЦ-ОА, Блаженејшиот архиепи...

by Super Admin - 5 months ago

Дали е во тебе духот на благодатта?

Тешејќи ги Своите ученици, Господ им вели дека за нив е подобро Тој да се вознесе на небесата. Оти, вознесувајќи се, наместо Себе ќе им Го испрати Духот Утешител. Светиот Дух се симнал и пребива во Црквата, совршувајќи го делото Христово во секо...

by Super Admin - 5 months ago

Дали е во тебе духот на благодатта?

Тешејќи ги Своите ученици, Господ им вели дека за нив е подобро Тој да се вознесе на небесата. Оти, вознесувајќи се, наместо Себе ќе им Го испрати Духот Утешител. Светиот Дух се симнал и пребива во Црквата, совршувајќи го делото Христово во секо...