ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Изговараат само зборови, а замислуваат дека знаат нешто и се гордеат co својот ум! (Св. Макриј Велики)

Од бројот на оние што се надворешно исправни свети Макариј ги издвојува особено оние, кои се занимаваат co книги и разговори, кои научиле и слушнале за сето ова и сметаат дека го знаат и дека им е јасно, па затоа и говорат за него и го толкуваат, но...

Владика Наум – Христијански идентитет

Што значи тоа – да си мудар како змија и незлоблив како гулаб? Не знам дали сте го имале тоа искуство, но ако сретнете змија и ако ја закачнете со стап, таа веднаш целото свое тело го изложува на удар, криејќи ја својата глава под него. Повредите на...

БЕСЕДА ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДОВО – Игумен Гаврил (Преобрази ја Господе нашата темнина)

 На овој ден светата Православна Црква го слави споменот на светото Христово Преображние на гората Тавор пред очите на апостолате кое во суштина е и нивно преображение. Имено, тој настанот од Светото Евангелие во кој се опишува како Господ пред да по...

СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма )

СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) Секако, претпазливоста во држењето е – мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави – пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериозн...

Kако Господ би гледал на тоа да се склучи брак меѓу две различни вери! (На ваши прашања одговара свештеникот)

Прашање: Која е разликата меѓу православната и муслиманската вера, и како Господ би гледал на тоа да се склучи брак меѓу две различни вери. Благодарам & Одговор на свештеникот: Бог не гледа на лице, туку гледа по срце. Разликата во исповедувањет...

ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕТО ГОСПОДОВО!

Познато е од светоотечкото предание дека во обожувачката енергија Божја учествуваат оние што се наоѓаат во состојба на боговидение, затоа што откровението Божјо за неочистените луѓе е пекол и осуда. Така и при Христовото преображение се јавуваат Мојс...

Што е Миропомазание? (Знаеме ли доволно за Светите Тајни на Црквата?)

За Миропомазанието 304. Што е Миропомазание? Миропомазанието е Тајна во која на верниот при помазание co осветено миро на делови од телото, а во името на Светиот Дух, му се подаруваат дарови на Светиот Дух, кои го враќаат во духовниот живот и го укре...

Што е Крштение? Свети Филарет Московски (“Православен катихизис”)

За Крштението 285. Што е Крштение? Крштението е Света тајна во која оној што верува преку трократното потопување во вода co призивање на Бог Отецот и Синот и Светиот Дух умира за плотскиот, гревовен живот и преку Светиот Дух се враќа во духовен, свет...

Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski