ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

Свештеномаченик Филумен Светогробец

(1913-1979) Светиот Филумен е роден во 1913 година близу до Левкосија на Кипар и бил едно од тринаесетте деца во семејството. Уште од најрана возраст светиот Филумен покажувал голема побожност. Кога наполнил 12 години...

Свети Пајсиј Величковски

Светиот Пајсиј Величковски е роден во градот Полтава во 1722 година, во семејството на еден протоереј. Уште од рана возраст ја засакал чистотата и простодушноста, разликувајќи се во сѐ од останатите деца од иста...

Свети Јаков Цаликис

На седницата одржана на 27 ноември 2017 година, од страна на Цариградската патријаршија беше вброен во диптихот на светителите старецот Јаков Цаликис. Неговиот спомен ќе се слави на 22 ноември. Во продолжение го изложуваме неговото житие....

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил Posted on 26/11/2017 Поглаварот на Романската православна црква, патријархот Данил ги потсетува верниците на основната цел на постот и неговото зн...

Воведение на Пресвета Богородица во храмот (Пречиста)

Има празници, чијашто сила се состои во спомнуваниот настан; важно, значително во нив, решавачко за човечките судби е она што се случило; таков празник е Рождеството Христово или празникот Воскресение; одлучувачко значење има тоа што навис...

Житие на светителот Григориј Палама

Светителoт Григориј Палама, архиепископ Солунcки, заштитникот на православното учење за Божествената светлина, се родил во 1296 г., во Мала Азија. Во време на турската наезда семејството избегало во Константинопол и нашле прибежиште на дво...

Бисери од мудроста на свети Јован Златоуст

Кога има корумпирани (во духовно распаѓање) владетели, советници, судии, свештеници, тогаш ништо веќе не може да го спречи народот од расипување. Пилињата имаат крилја за да ги избегнат замките, а луѓето имаат разум за да ги избегнат грево...