ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

‘Што ќе биде ако сега ме повика Бог?’ ( Секој ден умирам (I Кор. 15, 31).

ПЕТТИ НАСЛОВ Непрестајно треба да се сеќаваме на смртта и идниот суд. Оние што не ги исчекуваат и не размислуваат за нив, лесно се совладани од страстите ОД ЖИВОТОТ HA СВЕТИ АНТОНИЈ СВЕТИ Антониј им говорел на своите ученици: „За да не паѓаме во негр...

Совршеното е да не се молиме за нашето здравје. – Да не се молиме да ни биде добро, туку да станеме добри.

Со доверба да се предадеме на Божјата љубов – Старец Порфириј Кавсокаливит Кога ќе се предадеме на Христос, нашиот духовен организам ни се успокојува, и како резултат, сите органи и жлезди функционираат нормално. И да имаме рак, ако ги препуштиме ра...

Неколку поуки од Старецот Пајсиj

Неколку поуки од Старецот Пајсиј: 1. Многу грешници се спасиле затоа што не ги осудувале другите и што биле свесни за својата грешност. 2. Предуслов за духовно напредување е смирението. благодарноста и подвижнички дух. three. Наша должност е болката...

Монасите се како светилниците!

Од книгата : ДА ЈА ПРЕТВОРИШ ТУЃАТА БОЛКА ВО СВОЈА – ПОУКИ НА СВЕТОГОРСКИОТ СТАРЕЦ ПАЈСИЈ од Отец Дионисиос Тацис ЗА МОНАСИТЕ 1. Старецот рече: „Нема да се оправда монахот којшто не се стреми кон сферата на сеопштата љубов. Наложено му е да излезе...

Со духот ја знам Пречистата Дева!

„Со што ќе ѝ возвратам на Пресветата Владичица за тоа што не се згнаси од мене заради гревовите, туку милостиво ме посети и ме вразуми? Јас не Ја видов Неа, но Светиот Дух ми даде да ја познаам преку Нејзините зборови исполнети со благодат. И се ра...

Срцето да плаче, тоа е молитва! (Поуки – Старец Сампсон)

СТАРЕЦ САМПСОН (Поуки на неговите духовни чеда) Некои луѓе се жалеа дека кај нив нема разговор со Бога, туку само – читање на молитвата. Старецот одговара : Зошто вашата молитва постанува читање или исчитување? Затоа што е нашата совест со нешт...

Преподобен Ефрем Сирин – ЗА ПОСТОТ! (Во пресрет на Богородичниот пост)

Преподобен Ефрем Сирин – ЗА ПОСТОТ Засакај го Христовото сиромаштво за да станеш богат во Христовото Божество. Засакај го најубавиот пост – дело многу почитувано и богоугодно. Постот е кочија што вознесува на небото. Постот раѓа пророци и дава...

Светото дело сака чисти раце и чисти срца – Св. Григориј Богослов

Не сум мислел и не мислам, дека е едно и исто нешто: да водиш стадо овци или волови и да управуваш човечки души. Во првиот случај грижата е една: да ги нахраниш овците и воловите и да ги направиш најдебели. Од пастирот се сака да избере мест...

Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski