ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

„Така и вие постапувајте“

XIX Недела по Педесетница (15.10.2017 година)   Па, како што сакате да постапуваат луѓето со вас, така постапувајте и вие со нив! 32. И ако ги сакате оние, што вас ве љубат, каква ви е наградата? Зашто и грешниците ги милуваат оние, што ги сакаа...

Христовата заповед за љубов кон непријателите

Денес Христос во Евангелието ни кажува за љубовта кон непријателите. Господ Исус Христос прв на земјата ја проповедал љубовта кон непријателите. Вели дека тоа е главниот знак дека сме Христови. Ние пак, сакаме да се нарекуваме христијани, а оваа з...

Имате светител кај вас

Во една пештера живеел еден стар монах. Со години не излегувал од неа, само храна му носел еден од браќата од соседниот манастир. Едно утро наместо тој брат, храна му донел игуменот на манастирот. Сиот тажен почнал да му се жали на стариот монах, кој...

Совет за оние што не веруваат

Гордоста не ѝ дозволува на душата да зачекори по патот на верата. Еве еден совет за неверникот: нека рече – Господи, ако постоиш, просветли ме, и ќе Ти служам со сето мое срце и душа. Поради ваквата смирена мисла и подготвеноста да Му служи на Б...

За проповедањето

Сакам да проповедам. Проповедта ме прави да се чувствувам жив. Жив, затоа што добивам моќ. Моќ да влијаам. Сакам да мислам дека проповедите влијаат добро врз луѓето на кои што им ги кажувам. Педагошки. Тогаш сум задоволен од себеси. И сакам да м...

​ЛУЃЕТО ЌЕ ЗАБОРАВАТ НА БОГА

– Св. Игнатиј Брјанчанинов...Кога Фарисеите заминале од Господа, Он тогаш им рекол на своите ученици дека знакот за крајот на светот и близината на Второто Доаѓање ќе биде невообичаениот материјален напредок: луѓето ќе заборават на Бога, ќе го забора...

Бог го има последниот збор

Освен што се зборува единството на верата и медицината, документарниот филм „Бог го има последниот збор“ содржи и сведочења за чудесни исцелувања на пациенти, кои современата медицина неможеејќи да ги излекува ги прогласува за неизлечиви. Сведоштвата...

Зошто кадиме со темјан

Tемјанот од древни времиња претставува ароматна смола, која извира од рецките (резовите) на стеблото на дрвото Ливан, па оттаму доаѓа името „темјан“ (incision – рез; incense – темјан). Препорачливо е дома да се покадува со темјан редовно, секогаш при...