ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

Отец Георгиј Чистјаков: Слегување во адот

Во текот на минатиот месец погребав шест деца од болницата, каде што секоја сабота служам Литургија. Пет момчиња: Женја, Антон, Саша, Алјоша и Игор. И една девојка – Женја Жмирко, седумнаесетгодишна убавица. Од неа на иконостасот во б...

Молитва за компјутерот

– Католиците имаат светител – покровител на Интернетот, Исидор Севиљски. Дали на Православната црква ѝ е потребен ветија – заштитник на информационите технологии? – Мислам дека би било многу здраво, доколку апостолот Јован Богослов го сметаат за пок...

Неуспехот како успех

Гледам некои млади мајки по пат, кои возат, со детето зад нив, трчаат да го префрлат од еден курс на друг. И гледаш, на лицето имаат страв – а децата, уште поисплашени. Мајката со нетрпение го чека да излезе, и штом заврши едниот курс, го зема,...

Зошто православниот крст има три греди?

Крстот со три хоризонтални греди, како што погоре е прикажан, е најчестата форма која се употребува во Православната црква – без разлика дали станува збор за едноставен накит, украс, распетие или икони кои го прикажуваат Крстот, трите...