Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во животот?

Старец Никон Светогорец Старец Никон Светогорец – Еден брат влезе во Црквата без некој непријатен настан или болка, влезе кога сè беше „добро“. Но кога влезе, почнаа да се менуваат работите. Од Бога ли се сите „благодети“ кои ги добиваме во живото...

Бракот и девственоста

БРАКОТ И ДЕВСТВЕНОСТА Бракот е тајна, во која мажот и жената, при нивно слободно ветување за взаемна сопружничка вредност, пред свештеникот и Црквата, се благословуваат за брачна врска, како праслика на духовниот сојуз меѓу Христос и Црквата. Со...

Совети кон оние, кои се подготвуваат за исповед

СОВЕТИ КОН ОНИЕ, КОИ СЕ ПОДГОТВУВААТ ЗА ИСПОВЕД Во Светото Писмо е кажано: „Синко мој, ако сакаш да Му служиш на Господа, приготви ја душата своја за искушение. Управи го твоето срце и биди цврст: не збунувај се кога ќе бидеш посетен од Бога. Прил...

Слово за парастосите

СЛОВО ЗА ПАРАСТОСИТЕ Православниот христијанин со својата смрт не прес­танува да биде член на Црквата. Преку смртта христијанинот преминува од еден дел на Црквата во друг. Заминува од земната Црква (воинствената) во небесната (торжествената). Но и...

Правилно ли е сите верни да се причестуваат со иста лажичка?

ПРАВИЛНО ЛИ Е СИТЕ ВЕРНИ ДА СЕ ПРИЧЕСТУВААТ СО ИСТА ЛАЖИЧКА? Прашање: При причестувањето, некои свештеници ја бришат лажичката по причестувањето на секој верник, додека повеќето од нив не го прават тоа. Првите сметаат дека се практични и претпазли...

Што треба да прави православниот христијанин пред причестувањето

ШТО ТРЕБА ДА ПРАВИ ПРАВОСЛАВНИОТ ХРИСТИЈАНИН ПРЕД ПРИЧЕСТУВАЊЕТО Ако подготвени се причестуваме, можеме да се надеваме дека ќе добиеме прошка на гревовите, душевен мир и телесно здравје, а во идниот живот –  Царство Небесно. Како да се подготвиме...

Поуки кон оние кои се причестуваат

ПОУКИ КОН ОНИЕ КОИ СЕ ПРИЧЕСТУВААТ  По соединувањето, треба да просиме од Господа да го зачуваме Дарот достојно и да ни даде помош да не се враќаме назад, на претходните гревови. Кога го запрашале старецот: „Зошто по соединувањето понекогаш чувств...