ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се причестува?

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако Христијaнинот ќе се исповеда и ќе му биде прочитана разрешителна молитва за опростување...


Света Тајна Причест

ПРАШАЊЕ: Што е Света Тајна Причест? ОДГОВОР:  Црквата ги нарекува Свети Христови Тајни – Телото и Крвта Христови, во кои се претвораат (ја менуваат својата суштина) лебот и виното, додека свештеникот ја служи Светата Литургија во храмот. Нашио...


Дали е опасно да се причестува од една лажица?

За проверената повеќе од илјада години пракса без страв да се употребува општата лажичка при причестувањето Лажица (од грч. Λαβις– клешти, маша) е специјална мала лажичка со крст на крајот од долгата рачка, со која се извршува причестување на лаицит...


Богослужбени одежди: стихар

Ќе се зарадува душата моја во Господа, зашто во риза на спасението ме облече и со одежда на веселие ме промени; како на жених ми стави венец, и како невеста ме украси со убавина. Ова е молитвата која свештенослужителот ја кажува при облекување на ст...


Митрополит Методиј: Трпеза на благодарењето

„Човекот е она што тој го јаде“. Актуелизирајќи ја оваа Фоербахова мисла, отец Александар Шмеман ги раскрива нејзините светотаински значења, упатувајќи на фактот дека од трпезата, односно храната и од човековиот однос кон неа ја исчитуваме не само ку...


Александар Шмеман: Споменувањето на упокоените и молитвата за нив

Во раната Црква (и не само во раната, туку и во целата непрекината литургиска традиција којашто, чинам, и денес ја запазила силата, како и пред илјада години) целото богослужение, целиот литургиски живот на Црквата се однесува на упокоените во истат...


За царските двери во Литургијата: Заклучок

Втор и последен дел од написот Св. Николај Кавасила го повторува Псевдо-Ареопагит: „Потоа свештеникот има намера самиот да пристапи и другите ги поканува кон Трпезата… Откако ќе го земе и ќе го покаже Живототворниот Леб, повикува на причест...


За царските двери во Литургијата

Овој напис претставува резиме на статијата на архимандрит Теогност (Пушков), во која се разгледува оваа актуелна тема. Прв дел од написот во два дела Поистоветување на олтарот и храмот Православната Литургија, којашто според својата суштина и својот...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski