Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски“

Област: Општина Кисела Вода Регион: Скопско 3D Панорама Со возобновувањето на автокефалноста на Охридската архиепископија во лицето на Македонската православна црква, на Третиот црковно-народен собор, одржан во Охрид, во 1967 година, се доне...

Црква „Св. Ѓорѓи“ - Чаир

Област: Општина Чаир Регион: Скопско 3D Панорама Податоците за создавањето на денешната црква датираат по Берлинскиот конгрес во 1878 год. првата комуникација на чаирчани за создавање на своја црква датираат неколку години по берлинскиот кон...

Храм „Свети Наум Охридски“ - н. Радишани

Област: Населба „Радишани Регион: Скопско 3D ПанорамаСвети Наум Охридски Чудотворец е македонски православен христијански црковен храм во населбата Радишани во Скопје. Сместен е во долот од десната страна на реката Серава на подножјето на ридот...

Храм „Свети Николај Мирликиски Чудотворец“ - н. Аеродром

Област: Населба „Јане Сандански“Регион: Скопско3D ПанорамаХрамот посветен на „Свети Николај Мирликиски Чудотворец“ се наоѓа на плоштадот „Јане Сандански" во истоименото населено место во општината Аеродром - Скопје. Започнат е со градба во 2011 годин...

Храм „Пресвета Богородица“ - Скопје

Локација: ЦентарОбласт: Општина ЦентарРегион: Скопско3D ПанорамаНа 31.Јаноари 2008 свечено се освети Црковниот Храм „Пресвета Богородица“ - Скопје. Црквата ја осветли неговото превасходство Поглаварот на МПЦ архиепископот г.г. Стефан - во суслужен...

Црква „Св. Климент Охридски“ – Скопје

Локација: Центар Област: Општина Центар Регион: Скопско 3D Панорама Каменот-темелник е поставен на 23 април 1972 година. Црквата е од тип ротонда, со димензии 36 x 36 m. и се состои од само од куполи и лакови, под кои е опфате...

Кучевишкиот манастир Свети Архангели

Локација: село Кучевиште Област: Скопска Црна Гора Регион: Скопско 3D Панорама Поглед однадвор: Aрхитектонска хармонија и духовен спокој Долж меѓата на безмалку правоаголното манастирско двориште се наоѓаат стариот северен конак, јужниот –...