Category : Pokajanie

Pokajanie / Pokajanie - 16 hours ago

ЗНАЕШ ЛИ, ДЕТЕ МОЕ …?

& Знаеш ли, дете мое, зошто облаците се затвораат тогаш кога полињата се жедни за дожд, а се отвораат тогаш, кога полињата дожд не сакаат? -Од злосторствата на луѓето природата се збуни и редот свој го напушти! Знаеш ли, дете мое, зошто нивите т...

Pokajanie / Pokajanie - 1 day ago

БИДИ ЗА НАС СЕ` и дај Тeбе да ти посветиме се` свое !(молитва)

БИДИ ЗА НАС СЕ и дај ТЕБЕ да ти посветиме СЕ свое Како зеница во окото сочувај ме, Господе Боже, заштити ме и под крилјата Твои засолни ме од искушенија. Биди СТРАЖАР на окото (мое), за да не гледа – лукаво; биди стражар на увото мое, за да не...

Pokajanie / Pokajanie - 1 day ago

СУЕВЕРИЕ! (Православието и празноверието, и зошто многумина го одбираат второво?) Јеромонах Атанасиј

Јеромонах Атанасиј Арсоски ПРАВОСЛАВИЕ И ПРАЗНОВЕРИЕ Во битието на човекот, уште од неговото зачнување, е всаден стремежот кон возвишеното, кон она што е надвор од границите од рационалното спознание. Потрагата по изворот на животот, но и по невидлив...

Pokajanie / Pokajanie - 2 days ago

Знаеме ли за Светите Кир и Јован ? (правосл. Календар за денес)

Овие милосрдни и прекрасни светители не беа браќа по крв, но беа браќа по дух. Кир најнапред живееше во Александрија и како лекар ги лечеше луѓето со силата Христова и со материјални лекови. Кога дозна дека болестите ги напаѓаат луѓето најмногу зарад...

Pokajanie / Pokajanie - 3 days ago

ДЕНЕС СИ СПОМНУВАМЕ НА ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ, ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ И ЈОВАН ЗЛАТОУСТ!

СЕТИТЕ ОТЦИ НАШИ И ВЕЛИКИ ЕРАРСИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ, ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ И ЈОВАН ЗЛАТОУСТ УТРЕНА Тропар, глас 4ː Како рамни по нарав на апостолите и учители на вселената; Господарот на сите молете Го, мир на вселената да ѝ дарува, а на душите наши – милост...

Pokajanie / Pokajanie - 4 days ago

Помош, ве молам! (Што се случува во `деновите од месецот` со жените?…) Свештеникот ви одговара)

Имам прашање до свештеникот, или до некоја монахиња, ако прашањето е неприкладно да се поставува на свештеникот. Непосредно пред „оние денови од месецот“, сум падната во тешки искушенија, ме напаѓа очајание, станувам физички немоќна, целото тело ме б...

Pokajanie / Pokajanie - 4 days ago

ЗА ДУШАТА – Свети Григориј Чудотворец

Свети Григориј Чудотворец: На Татијан, КРАТКА ПОУКА ЗА ДУШАТА +++ Ме замоли многупочитуван Татијане да ти упатам расудување за душата со убедливи докази изнесени пооделно. Сакаше тоа да го направам не повикувајќи се на сведоштвото на Писмото. За оние...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

СРЕБРОЉУБИЕ!

СРЕБРОЉУБИЕ Како што пишува Преп. Јован Лествичник, среброљубието е губење надеж во Бога. Апостол Павле среброљубието го нарекува тајно идолопоклонство (Кол. 3, 5). Среброљубието, исто така, се дели на неколку видови: скржавост, кога на човекот му е...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

Така означена храна не смееме да јадеме?! (Одговор на ваши прашања од свештеникот)

Имам прашање до свештеникот  кое не` стави во дилема. Некој свештеник во црква спомнал дека храна со посебен знак, ние христијаните не смееме никако да ја јадеме , зошто била пеена од оџа. Ве молам, дали е ова точно, постои ли вакво нешто? https://ww...

Pokajanie / Pokajanie - 5 days ago

Тоа е она salto mortale на „стариот човек“!

Еве еден вечно жив и актуелен евангелски пример како човек, иако имајќи само почетна и несовршена вера, од преголема желба и копнеж да Го види Господ или да провери дали е Он, може да се откаже од својата човечка слава, знаејќи дека со својата постап...

Pokajanie / Pokajanie - 6 days ago

Да молиме да ни дојдат солзи пред молитвата…!

Икона од 11 век Поплавата на Божјата љубов ја исполнува душата co радост и веселие Да Го возљубиме Христос, и тогаш од нас co копнеж, топлина и co божествена љубов ќе излегува Христовото име и ќе Го повикуваме Неговото име таинствено, без зборови. Да...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Безгласното дело е подобро од неисполнетиот збор…(Свети Григориј Богослов)

Свети Григориј Богослов МИСЛИ  напишани во по четири стиха Јас сум делото на трудот Григориев, и во духовни изреки го сочувувам овој четворостиховен памјатник на мудроста. 1. На што ќе му оддадеш поголема почит – на дејателниот, или на созерцателниот...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Некој тој „побожен“ човек го убедил дека Бог е таму кајшто е религијата…!

Црквеноста би требало да ослободува. Меѓутоа, така како што е денес интонирана, таа не ослободува, туку поробува, стеснува, осиромашува. Човек почнува да се занимава со „стариот“ и „новиот“ календар, епископски сплетки или, пак, со сладуњава побожнос...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

„Станете свети и вашите деца ќе бидат добри”! (За Старец Порфириј)

Kлитос J.: Го имавте, како што ни рековте, години наред старецот Порфириј како духовен отец и раководител. о. Георгиј Е.: Тоа навистина беше област во која блескаше. Уште на почетокот, co едноставноста што му беше својствена и co својата приемливост,...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Jас сум пророк“, „јас сум апостол“, „јас сум светител“… (Старец Софрониј)

За прелеста Живеејќи на Света Гора, чувствував дека се наоѓам под заштита на Отците и Божјата Мајка и сите светии. Затоа спокојно можев да расудувам за тоа како да го разберам зборот „прелест“. Рускиот збор „прелест“ е сосем различен од грчкиот збор...