Category : Pokajanie

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Да се помолиме пред Светата Причест и денес на овој Божикен ден!

Молитва втора (Свети Јован Златоуст) Господи, Боже мој, знам дека не сум достоен да влезеш под покривот од домот на мојата душа, зашто целиот е пуст, паднат и нема место во мене каде глава да потслониш. Но Ти, заради нас, слезе од висините и се пониз...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Христос се роди! Навистина се роди! (Витлеемската пештера, Тој ја направи центар на светот!)

Христос се роди! Навистина се роди! Рождеството Христово, светата Црква, најсвечено го празнува како еден од најважните настани во историјата на човештвото. Затоа што, ако Христос не се воплотеше и родеше, немаше да биде реално и нашето спасение. Раѓ...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Зошто толку малку вера се гледа на земјата?

Луѓето трчаат по чудотворци – па било тоа да се и бајачи. Но, ви велам дека најголемото чудо е возобновувањето на твојот живот врз неговиот темел, Исус Христос; твојата волја да стане христијанска. Ова е најголемото чудо што навистина ни е при рака;...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Христос се роди! (Каде што нема вистински мир со Бога, таму нема ни мир ни добра волја меѓу луѓето!)

Возљубени чеда во Господа, Многубројни се тајните преку кои Бог се грижи за светот и човекот. Преку тие тајни созданието се облагодатува и воздигнува и е во единство со Бога. Нив Бог ги објавил и преку Црквата ги оставил заради спасение на човечкиот...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Не смееме и не можеме да празнуваме Рождество Христово – без Христос! (Викарен Епископ Јаков Полјански)

Надумна тајна (05.01.2019 19:51) Гледам необична и преславна тајна, небото станува пештера. Дева го заменува херувимскиот престол. Јаслите се сместувалиште во кои се положи Несместливиот Христос Бог… Нам, во Црквата, во благодатта на Светиот Ду...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Зошто на денот на свети Василиј, месиме василопита и ставаме паричка (златник)

Историјата на «василопитата» е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помагање...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

П О В Е Л Б А – ( Скопската Православна епархија – за бадниковите огнови)!

П О В Е Л Б А Се задолжуваат парохиските свештеници на Скопската православна епархија, почнувајќи од летото Господово 2018, повеќе да не присуствуваат на т.н. бадникови огнови кои се прават надвор од храмовите на Скопската православна епархија и да н...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Скопската Православна епархија – за бадниковите огнови – П О В Е Л Б А !

П О В Е Л Б А Се задолжуваат парохиските свештеници на Скопската православна епархија, почнувајќи од летото Господово 2018, повеќе да не присуствуваат на т.н. бадникови огнови кои се прават надвор од храмовите на Скопската православна епархија и да н...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Не треба во никој случај да ја отфрламе молитвата “Пресвета Богородице, спаси нас”…

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС…. Не треба во никој случај да ја отфрламе молитвата “Пресвета Богородице, спаси нас”, бидејќи пеејќи и воспевајќи ја со уста и срце, ние не бараме од Пречистата Владичица да нè спаси по сопствена сила и...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

„Тешко ми мене, како што тој згреши денес, така јас ќе згрешам утре!“ – Авва Доротеј

35. Едно е да зборуваме лошо за нашите ближни, а друго е да ги осудуваме. Да кажеме нешто лошо за нашите ближни значи да речеме за некого: тој излагал, направил блуд или направил некој друг грев. Тој рекол нешто страсно за гревовите на својот грев. А...

Pokajanie / Pokajanie - 1 week ago

Кој е Светиот свештеномаченик Игнатиј Богоносец?

Светиот свештеномаченик Игнатиј Богоносец & Овој свет маж е наречен Богоносец затоа што постојано во срцето и на јазикот го носел името на живиот Бог. Преданието уште вели дека е наречен Богоносец и зашто него го зел на раце воплотениот Бог Исус...

Pokajanie / Pokajanie - 2 weeks ago

Кој дава, тој добива, кој осиромашува , тој се збогатува! (Како?!)

Согласно материјалните закони, треба да се утврдува дека, ако сум дал залак леб, јас сум станал посиромашен за залак леб, или, ако сум дал определена сума на пари , така парите кои ги имам сега, се помалку од претходно. Распространувајќи го тој закон...

Pokajanie / Pokajanie - 2 weeks ago

Најстрашно е кога се кажува возгласот: „ Пијте од неа сите…“, а до Светата Чаша од нив малкумина приоѓаат…!

„СО СТРАВ БОЖЈИ И ВЕРА ПРИСТАПЕТЕ…“ Архимандрит Порфириј Кавсокаливит е наш современик. Живеел во Грција во XX век. Што всушност претставува благодатта Божја, старецот знаел, не од зборови, туку од своето животно искуство. Сиот свој живот, стар...

Pokajanie / Pokajanie - 2 weeks ago

Kако православни христијани не започнуваме со никакво славење сѐ додека не дојде самиот празник!

Читател: Се гадам од секуларизацијата на Божик. Како можеме јас и моето семејство да го постиме Рождественскиот пост и да го прославиме Божик без да западнеме во целата комерцијализација што го окружува празникот? Речиси сѐ што може да се понуди како...

Pokajanie / Pokajanie - 2 weeks ago

„Господи, просветли ја мојата темнина“! (викарен Епископ Јаков Полјански)

ШТО САКАШ ДА НАПРАВАМ ?“ Оној што јасно се видел себеси, поголем е од оној што гледа ангели. – Ава Исак Сирин Ние дефинитивно живееме во една сеопшта атмосфера на духовно слепило, во која никој ништо не гледа јасно – ниту Бог, ниту ближниот, а особен...